Dostupni linkovi

Protuvladini prosvjedi u Kazahstanu, deseci uhićeni


Policija privodi prosvjednike, Almati
Policija privodi prosvjednike, Almati

Policija je uhitila desetke prosvjednika na skupovima protiv vlasti u dva kazahstanska grada, nakon iznenađujuće ostavke dugogodišnjeg predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, izjavio je neimenovani sugovornik Reutersa.

Prosvjede je organizirao Muktar Abljazov, odbjegli bankar i političar kazahstanske oporbe koji važi za neprijatelja Nazarbajeva.

On je Nazarbajeva optužio da planira nastaviti svoju dinastiju u Kazahstanu i da je krajnji cilj da odlazećeg predsjednika naslijedi njegova kćerka Dariga Nazarbajeva.

Nazarbajeva je ranije ovog tjedna izabrana za predsjednicu Gornjeg doma kazahstanskog Parlamenta, nakon što je dosadašnji predsjednik ovog doma Kasim-Džomart Tokajev imenovan za privremenog predsjednika Kazahstana.

Očekuje se da će se predsjednički izbori u Kazahstanu održati sljedeće godine.

Deseci pristalica Abljazovog, koji živi u Francuskoj, okupili su se u najvećem gradu Kazahstana Almatiju i prijestonici Astani, koja se nalazi u procesu promjene imena u Nursultan, što je Tokajev predložio u čast Nazarbajevog, koji je funciju predsjednika vršio skoro tri desetljeća.

Pojedini prosvjednici nosili su plave balone, motiv sa amblema opozicije.

Policija je uhitila sve one prosvjednike koji su uzvikivali "Sramota!" dok su ih odgurivali policajci u opremi za razbijanje prosvjeda.

Prosvjedi u Kazahstanu smatraju se protuzakonitim ukoliko ih ne odobre vlasti u Astani.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG