Dostupni linkovi

U Parizu u utorak sastanak Makrona, Merkelove, Sija i Junkera


Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Kine Si Đingping tokom susreta u Pekingu, januar 2018.
Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Kine Si Đingping tokom susreta u Pekingu, januar 2018.

Jelisejska palata saopštila je da francuski predsednik Emanuel Makron u utorak, 26. marta, organizuje sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kineskim predsednikom Si Đinpingom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom o trgovini i klimi.

Takav sastanak bez presedana ima za cilj pronalazak zajedničkih tačaka između Evrope i Kine o temama kao što su multilateralizam i primena sporazuma o borbi protiv klimatskih promena, dodaje se u saopštenju Makronovog kabineta.

Si se trenutno nalazi na evropskoj turneji. Posle posete Italiji, kineski predsednik će posetiti Monako i Francusku.

Zvanična poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rimu, koja počela u četvrtak, podigla je prašinu zbog dogovora da Italija bude prva "velika demokratija" koja se pridružuje kineskoj ambicioznoj inicijativi Pojas i put, infrastrukturnom projektu koji je izazvao zabrinutost zbog rastuće ekonomske moći Pekinga.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je obećao da će potpisati memorandum o razumevanju, uprkos protivljenju američkih saveznika i sumnji u italijanskoj vladajućoj koaliciji da bi to moglo dati Kini veći politički uticaj u Evropi i na Zapadu.

Poseta Sija Italiji, na poziv italijanskog predsednika Serđa Matarela, ima za cilj širenje i produbljivanje trgovinskih i kulturnih odnosa, mada je Konte čak predložio da bi Italija mogla da igra ulogu u ublažavanju tenzija u trgovinskim odnosima Kine i SAD.

Matarela je izjavio za kinesku novinsku agenciju Sinhua, da poseta Sija predstavlja izraz "solidnosti veza i uzajamnog poštovanja" između dve zemlje koji će proslaviti 50 godina diplomatskih odnosa 2020.

XS
SM
MD
LG