Dostupni linkovi

Ravnatelj SOA negira optužbe iz BiH


Ilustracija

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić je nakon sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost odlučno demantirao optužbe da hrvatski obavještajci vrbuju i naoružavaju selefije (islamske ekstremiste) u BiH.

On vjeruje da će s vodstvom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH razjasniti te optužbe. On je potvrdio da je SOA razgovarala s jednom osobom, i da je o tome obaviještena OSA BiH.

„Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, te sigurnosti EU-a i NATO-a.

"Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna i ukazali što ta osoba radi. Mi smo s H. Č. razgovarali, znamo tko je i o tome smo obavijestili našu partnersku službu u BiH. Dobili smo jasan odgovor OSA-e, ali prepuštam njima da se izjasne o tome," kazao je Markić.

Na pitanje kakav je odgovor OSA-e dobio, odgovorio je: "Mogu samo reći što smo mi napravili i rekli, i spreman sam to i deklasificirati, ako bude bilo koja istraga vezana za neki nadzor u BiH".

Negirao je i optužbe da je SOA od više osoba tražila suradnju i - ako odbiju - prijetila izgonom iz Hrvatske.

Markić vjeruje da će se ta situacija razjasniti u interesu Hrvatske, BiH i svih partnera. Kazao je da je na dan kada je izašla u javnost afera s navodnim vrbovanjem selefija cijeli dan proveo s ravnateljem OSA-e, na skupu kojem je tema bila - borba protiv terorizma.

"Do tog dana, kao ravnatelj SOA-e, bio sam uvjeren da mi dobro surađujemo, čak smo na tom skupu donijeli odluke kako poboljšati suradnju na osnovu ideja moje službe. Nadam se da će se to realizirati čim pojasnimo ovu situaciju“, kazao je Markić.

On je kazao kako se neće susresti sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, koji je radi zdravstvenih problema u Zagrebu.“Drago mi je za gospodina Mektića da je našao dobre doktore u Hrvatskoj i nadam se da će se izliječiti", poručio je.

Kaže da ga zabrinjava povratak onih koji su ratovali s ISIL-om, jer čim je netko bio na ratištu i vojno djelovao, naravno da a priori postoji opasnost. Što se brojki tiče, u SOA-i procjenjuju da je bilo oko tisuću odlazaka.

"Možda se vratilo oko 35 posto, 30 posto je možda i poginulo, a to ćemo sve nastojati provjeriti s partnerima", dodao je.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić, na čiji poziv je Markić članove Odbora izvijestio o ovom slučaju, kazao je da su članovi Odbora čelnicima službi postavljali vrlo konkretna pitanja na koja su dobili konkretne odgovore te da su zadovoljni dobivenim informacijama.

On je ponovio da je cijela priča o navodnom vrbovanju i naoružavanju selefija rezultat potreba dnevno-političke situacije u BiH.

XS
SM
MD
LG