Dostupni linkovi

Makron: Bregzit bez dogovora, ako ga parlament odbije


Velika Britanija će krenuti prema scenariju "Bregzita" bez dogovora ukoliko njen Parlament sledeće sedmice glasa treći put protiv sporazuma koji je postigla britanski premijer Tereza Mej sa EU, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

On je po dolasku na samit EU u Briselu rekao da je otvoren za kraće, tehničko produženje procesa i da evropski lideri ne mogu da dozvole odugovlačenje previranja u vezi sa "Bregzitom".

"Moramo biti jasni prema sebi, prema britanskim prijateljima i svom narodu", naglasio je Makron.

On je rekao da su pregovori o sporazumu trajali dve godine i da se o tome ne može ponovo pregovarati.

"Drugo, u slučaju još jednog izglasavanja `ne` u Britaniji, krenućemo prema ishodu bez dogovora. To svi znaju", zaključio je francuski predsednik.

Makron je rekao da se neće pregovarati o mogućem oldaganju datuma Bregzita ako britanski parlament ne prihvati sporazum.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da se radi o procesu od istorijskog značaka, pa se zbog toga mora delovati oprezno i “učini sve do poslednjeg minuta kako bi se osigurao Bregzit u skladu sa dogovorom”.

Ona je istovremeno istakla da treba biti spreman i za drugu opciju, odnosno da se ne postigne dogovor.

“Sporazum (EU i Britanije) je dobro ispregovaran, tako da je naš prostor za manevar ograničen,” dodala je nemačka kancelarka.

Predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker je najavio novi sastanak Evropskog saveta ukoliko britanski parlament ne potvrdi sporazum o Bregzitu.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel je takođe rekao da će se bez prihvatanja sporazuma u Predstavničkom domu britanskog parlamenta, krenuti "putem Bregzita" bez dogovora.

Betel je rekao da ne zna da li će britanski parlament koji je dva puta odbio sporazum, glasati za dokument u trećem pokušaju.

"Ponekad imam osećaj da čekam Godoa, a Godo neće nikad doći", rekao je premijer Luksemburga.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da podržava odlaganje Bregzita, ali želi da osigura da Velika Britanija ne učestvuje na izborima za Evropski parlament od 23. do 26. maja.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od EU pomeranje datuma početka Bregzita. Ona je ranije rekla da želi ponovo da organizuje glasanje u britanskom parlamentu o sporazumu koji su London i Brisel postigli.

Mej: Nije isključen ni Bregzit bez sporazuma

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je u sredu da su lideri EU spremni na kratko odlaganje datuma ali uz uslov da britanski parlament "pozitivno glasa" o sporazumu.
XS
SM
MD
LG