Dostupni linkovi

Vrapci nestaju u Beogradu


Vrapci

Masovna seča drveća u Beogradu i betoniranje grada utiču na smanjenje broja vrabaca u glavnom gradu Srbije, rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Vrabac je decenijama i jedan od zvaničnih simbola Beograda a poslednje istraživanje, objavljeno na Svetski dan vrabaca 20. mart, pokazalo je da ih u centralnoj opštini Stari Grad ima samo 1.600.

Slobodan Knežević, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kaže za RSE da velika seča drveća na beogradskom Kalemegdanu i Ušću zbog gondole, masovna izgradnja nebodera, kao što je projekat Beograd na vodi, i smanjenje broja stabala u rekonstrukcijama velikih ulica vrapcima skraćuju životni prostor.

Gondola seče drveće u centru Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

"Sigurno je da sve to utiče na brojnost vrabaca. Kada nestaju stare kuće, kao i drugi prizemni objekti koji su imali brojne šupljine u kojima je vrabac mogao da se gnezdi, jasno je da je to jedan od razloga zbog kojih ih je sve manje", rekao je Slobodan Knežević.

Iz Informativne službe Uprave Grada rekli su za RSE da gradonačelnik Zoran Radojičić zbog zauzetosti ne može da odgovori na pitanje šta Beograd preduzima zbog smanjenja broja tih ptica.

Tri kućice za vrapce, tri po srpski
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozoravaju da vrabac pokućar iz Beograda polako nestaje i zbog nedostatka suve trave od koje pravi gnezda, kao i usled seče i vađenja žbunja u kojima vrapci traže zaklon i utočište.

"U milionskom Beogradu svako drvo moramo da čuvamo kao blago. Vidimo da se drveće u glavnom gradu masovno seče i orezuje po zastarelim metodama ili se neplanski sade vrste koje nisu najpogodnije za urbanu gradsku sredinu. Dok se ne postigne neki konsenzus, sigurno je da ne bi trebalo uklanjati drveće jer ono garantuje kvalitet životne sredine", kaže Slobodan Knežević.

Potraga za dživdžanima
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Dživdžani, što je drugi naziv za lokalne vrapce, kako kažu u Društvu, u Beogradu veliki problem imaju i sa "fast foodom", jer su osuđeni na brzu hranu, na mrvice hleba punog aditiva koje skupljaju ispred gradskih kioska, što loše utiče na njihovo zdravlje jer sve manje jedu zrnastu hranu – suncokret, ovas, ječam i proso.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije najavilo je da će 23. marta na Dorćolskom keju 25. maj u Beogradu građanima poklanjati sadnice žbunja koje su dobar zaklon i mesto za gnežđenje vrabaca.

Kućice za dživdžane
Kućice za dživdžane

XS
SM
MD
LG