Dostupni linkovi

Pompeo i Netanyahu optužili Iran da želi uništiti Izrael


Američki državni tajnik Mike Pompeo i premijer Izraela Prime Minister Benjamin Netanyahu u Jeruzalemu, 20.marta 2019.
Američki državni tajnik Mike Pompeo i premijer Izraela Prime Minister Benjamin Netanyahu u Jeruzalemu, 20.marta 2019.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su o načinima da se "odgovori iranskoj agresijai u regiji i širom svijeta, rekao je izraelski čelnik nakon sastanka u Jeruzalemu.

"Ne postoji ograničenje za našu slobodu djelovanja, a mi cijenimo činjenicu da Sjedinjene Države podupiru naše postupke", rekao je Netanyahu govoreći zajedno s Pompeom na konferenciji za novinare.

Optužujući iranske čelnike da su u potrazi za "uništenjem" Izraela, glavni američki diplomat obećao je daljnju podršku SAD-a službenom Jeruzalemu.

Netanyahu je pozdravio povlačenje Washingtona iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila prošle godine, kao i američke sankcije koje su ponovno uvedene iranskom gospodarstvo.

"Ovaj pritisak funkcionira", rekao je. "Moramo ga povećati."

Netanyahu je ponovio obećanje da će zadržati Iran u vojnom smislu u susjednoj Siriji, gdje je Teheran, zajedno s Rusijom, dao ključnu podršku sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu tijekom osmogodišnjeg rata.

Izrael je izvršio stotine zračnih napada u ratom razorenoj zemlji protiv onoga što opisuje kao iranske ciljeve i one savezničkih milicija, uključujući i libanonsku šiitsku militantnu grupu Hezbolah.

Posjet Pompea u Jeruzalemu dolazi manje od mjesec dana prije izraelskih općih izbora 9. aprila, na kojima se Netanyahu suočava s oštrim izazovom centrističkog saveza.

Izraelski premijer trebao bi posjetiti Washington sljedeći tjedan i sastati se s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Pompeo je stigao u Jeruzalem nakon zaustavljanja u Kuvajtu, gdje je obnovio pozive za rješenje spora između Katara i četiri druge arapske zemlje.

Iz Izraela putuje u Libanon.

XS
SM
MD
LG