Dostupni linkovi

Tusk: Kratko odlaganje samo ukoliko se odobri plan za Brexit


Donald Tusk u Briselu 20. marta 2019.
Donald Tusk u Briselu 20. marta 2019.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk saopštio je u srijedu da će EU dozvoliti kratko odlaganje primjene Člana 50 o izlasku Britanije iz EU, samo ukoliko britanski parlamentarci odobre plan za Brexit.

Poruka iz Brisela Londonu je stigla nakon što je premijerka Theresa May poslala pisani zahtjev Tusku za odlaganje izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU umjesto 29. marta do 30. juna.

Tusk je u saopštenju naveo da u svijetlu konsultacija koje je imao proteklih dana, vjeruje da je kratko produženje moguće, ali uz uslov.

"Biće uslovljeno pozitivnim glasanjem o sporazumu o povlačnju u britanskom parlamentu," naveo je Tusk.

Predsjednik Evropskog savjeta kaže da ostaje otvoreno pitanje o kakavom produžavanju je riječ. Tusk je takođe poručio da se u ovom trenutku ne planira nikakav vanredni Evropski savjet.

"Ako lideri odobre moje preporuke i ako glasanje u britanskom parlamentu sljedeće sedmice bude pozitivno, mi možemo finalizovati i formalizivati odluku o produžetku u pisanoj proceduri".

On je ipak dodao da se, ukoliko bude potrebe za tim, on neće ustručavati od toga da sazove članove Evropskog savjeta u Brisel, sljedeće sedmice.

U Briselu sjutra počinje dvodnevni summit lidera EU. Prema dosadašnjem planu, koji je sve manje izgledan Britanije je trebalo da počene proces izlaska iz EU 29. marta.

Premijerka May ima problem da prijedlog dogovora o Brexitu koji je ona utvrdila u sa EU u novembru pa, potom djelimično revidirala početkom marta, ali koji je već dva puta odbačen u parlamentu ponovo stavi na glasanje, nakon što je predsjedavajući britanskog parlamenta John Bercow rekao da se ne može više glasati o istom sporazumu koji je već odbijen.

XS
SM
MD
LG