Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU o presudi Karadžiću: Revizionizam u suprotnosti sa evropskim vrednostima


Pomirenje zahteva poštenu i činjeničnu procenu prošlosti koja dolazi iz društava: Maja Kocijančič

Evropska unija očekuje da svi lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala i da se uzdrže od izjava ili akcija koje dovode u sumnju nezavisnost procesa odlučivanja, navodi se u pisanoj izjavi portparolke EU za spoljnu politiku Maje Kocijančič povodom presude bivšem predsedniku bh. entiteta Republike Srpske Radovanu Karadžiću koji je danas drugostepeno osuđen na doživotni zatvor.

“Konačna presuda u predmetu Karadžić pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT) Žalbenog veća zatvara slučaj koji se odnosi na neke od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Evrope, koji uključuju ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid. Naša duboka simpatija je sa onima koji su izgubili svoje voljene i onima koji su preživeli. Evropska unija u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i IRMCT”, navedeno je u pisanoj izjavi Maje Kocijančič.

Ona je ponovila potrebu za punom saradnjom sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, kao naslednikom MKSJ-a.

“EU očekuje da svi lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje dovode u sumnju nezavisnost ili nepristrasnost procesa odlučivanja. Poricanje ili revizionizam su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima”, saopštila je Kocijančič.

Međunarodno krivično pravosuđe, podsetila je, ne samo da doprinosi okončanju nekažnjivosti, već i podsticanju šireg poverenja i pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu u celini.

“EU takođe podržava efektivnu i efikasnu domaću obradu ratnih zločina, kako bi dopunila i pratila rad međunarodnih tribunala. Pomirenje zahteva poštenu i činjeničnu procenu prošlosti, koja dolazi iz društava i okuplja sve strane u sukobu. Obrazovanje i svest su ključni”, poručila je.

Nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću danas je potvrđena prvostepena presuda za genocid, zločine protiv čovečnosti I udruženi zločinački poduhvat u BiH, a visina kazne je preinačena sa 40 godina na doživotni zatvor.

XS
SM
MD
LG