Dostupni linkovi

U Beogradu protest studenata: 'Mislim, dakle, hapsi me'


Protest studenata: 'Mislim, dakle, hapsi me'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Protest studenata: 'Mislim, dakle, hapsi me'

Još jedan protest u organizaciji „Jedan od pet miliona“ održan je danas u Beogradu. Međutim, ovoga puta – studentski, pod sloganom „Mislim, dakle, hapsi me“. Povod okupljanju su hapšenja tokom proteklog vikenda kada je deo opozicije i građana upao u zgradu Radio-televizije Srbije.

Stotinak studenata okupilo se ispred zgrade tehničkih fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra u centru grada. Uz parole „Šetam, dakle, postojim”, “Studenti su ustali” i “Zaustavite odliv mozgova”, okupljeni su prošetali do zgrade Radio televizije Srbije gde su sa megafona poslali poruku uredništvu RTS-a da oslobodi državnu televiziju kako bi se čuo glas mladih.

„Mi smo generacija odrasla uz misao kako da dočekamo vizu za inostranstvo. Hapšenjem nedvosmisleno nam je poručeno da se evakuišemo iz ove zemlje. Mi smo snaga ovog naroda, zato nas I hapse i biju. Tražimo sistem u kome se vrednuju prave a ne lažne diplome“, poručila je u ime svih okupljenih Ana Knežević, studentkinja Fizičkog fakulteta.

Policija izbacila demonstrante iz RTS-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Uzvikujući “Nije srpski ćutati“, “Zašto hapsite“ i “Bujke odlazi“, studenti su poručili: “Nedopustivo je da hapsite naše drugare. Nemate vi toliko mesta u zatvorima koliko mi imamo mladih slobodomislećih ljudi.”

Jednočasovno okupljanje i šetnju obezbeđivala je policija a ceo događaj protekao je bez incidenata.

Uz grupnu fotografiju sa indeksima u rukama, akademci su poručili da ovo nije kraj i najavili veliki protest za 6. april, kada se obeležava dan studenata.

Ova protestna šetnja dolazi tri dana nakon burnog vikenda na ulicama glavnog grada Srbije. Upad u zgradu državne RTS u subotu uveče, najozbiljniji je incident od početka demonstracija koje se svake subote, već tri i po meseca, održavaju u Beogradu.

Policija je nakon incidenta privela 18 osoba, devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam, kako je obrazloženo iz policije, zbog učinjenih krivičnih dela.

Demonstranti uputili ultimatum vlasti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Pred nadležnim prekršajnim sudom, sedam osoba je hitno procesuirano. Šestoro je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dve se vodi prekršajni postupak u redovnoj proceduri.

Presude od 30 dana zatvora, Prekršajni sud je ukinuo nakon čega su uhapšeni u utorak uvečeoslobođeni iz zatvora u Padinskoj skeli. Među njima je bio i osamnaestogodišnji gimnazijalac Pavle Cvejić. Njegovo hapšenje privuklo je najviše pažnje javnosti nakon što su učenici Filološke gimnazije, čiji je Cvejić đak, protestovali, najpre ispred škole a potom i ispred stanice policije, tražeći njegovo oslobađanje.

Odmah nakon protesta gimnazijalaca, mediji su objavili nezvaničnu informaciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio od nadležnih organa da aboliraju i oslobode sve učesnike protesta. Pravno, tu mogućnost kao predsednik nema, što je Vučić i sam konstatovao. Oslobađajuće presude Prekršajnog suda, ipak, usledile su upravo nakon što je Vučić izjavio da se nada da će sud osloboditi uhapšene.

Zbog događaja koji su obeležili subotnji protest, opozicija je organizovala protest i u nedelju. I tokom ovog višesatnog okupljanja na centralnim gradskim ulicama, došlo je do sukoba građana i policije.

Antivladini protesti održavaju se u Beogradu svake subote od 8. decembra 2018. godine, a u međuvremenu su se proširili na više gradova Srbije.

XS
SM
MD
LG