Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Documenta pozdravlja izricanje doživotne presude Karadžiću


Radovan Karadžić na izricanju konačne presude u Den Haagu

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta iz Hrvatske pozdravlja izricanje doživotne presude bivšem predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovanu Karadžiću, uz jednu ogradu.

"Smatramo da je genocidna namjera za uništenje Muslimana i Hrvata postojala u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa tako i u Sarajevu, te drugih šest općina navedenih u optužnici, što vijeće nije utvrdilo", kaže Documenta u priopćenju.

Documenta kaže da – dok se čeka presuda u slučajevima Stanišić i Simatović, kao i u slučaju Mladić – izražava zabrinutost zbog narušenog povjerenja u hašku pravdu u Bosni i Hercegovini.

"Posebno nas brinu posljedice nedavnog usvajanja deklaracije 8. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH kojom se osporava presuda Tribunala u predmetu Prlić i drugi, te odbacivanja izvještaja Komisije o zločinima u Srebrenici od 10. do 19. srpnja 1995. godine od strane prvo Vlade, a onda i Skupština Republike Srpske, koji su sami usvojili 2004., kojom se osporavaju presude u predmetima za genocid u Srebrenici pred Tribunalom i pravosuđem Bosne i Hercegovine", naglašava se u njihovom priopćenju.

Presudu Radovanu Karadžiću je pozdravio i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, upozoravajući u tom kontekstu na politiku koju vodi aktuelna vlast u bh. entitetu Republici Srpskoj:

"Pozdravljam presudu doživotne kazne zatvora Radovanu Karadžiću za počinjeni genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Nažalost, lideri Republike Srpske, ostavštine njegova zločina, i dalje aktivno rade na destabilizaciji Bosne i Hercegovine i cijele naše regije. Nužno je što prije pronaći rješenje za političku krizu nastalu Daytonskim sporazumom, kojim je okončan sukob u BiH, ali nisu postavljeni temelji za dugoročan mir".

XS
SM
MD
LG