Dostupni linkovi

Juncker savjetovao EPP da izbaci Orbanov Fidesz


Ilustrativna fotografija iz Budimpešte
Ilustrativna fotografija iz Budimpešte

Sastanak čelnika evropskih konzervativnih stranaka trebao bi odlučiti hoće li se stranka mađarskog premijera Viktora Orbana protjerati iz glavne političke grupacije desnog centra EU nakon optužbi za autoritarnost.

Trinaest članova Evropske narodne stranke (EPP) pozvalo je na glasanje o članstvu Fidesza nakon što je Orbanova stranka distribuirala plakate na kojima je prikazan predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, član EPP-a, kao lutka kojom manipulira američki milijarder George Soros kako bi olakšao imigraciju u Mađarsku.

Orban, poznat po svom tvrdokornom antiimigracijskom stavu protjerao je Sorosevo privatno Srednjoevropsko sveučilište iz Budimpešte.

Sastanak EEP-a mogao bi biti posljednji čin dugogodišnjeg spora između autoritarnog, populističkog Orbana i proeuropskih stranaka u EPP-u koji ga optužuju za kršenje vladavine prava.

Uoči sastanka u Bruxellesu, Annegret Kramp-Karrenbauer, šefica njemačkih kršćanskih demokrata (CDU) i bliska suradnica kancelarke Angele Merkel, izjavila je kako bi zamrzavanja članstva Fidesza bilo dobro rješenje.

Šef Orbanovog kabineta, Gergely Gulyas, izjavio je mađarskoj novinskoj agenciji MTI da će Fidesz odmah napustiti EPP ako se donese odluka o suspenziji stranke.

Juncker je u međuvremenu izjavio njemačkom radiju da je savjetovao EPP-u da izbaci Fidesz.

XS
SM
MD
LG