Dostupni linkovi

CG Tužilaštvo ostaje pri optužnici za pokušaj terorizma


Arhivski snimak sa suđenja

Iznošenje završnih riječi u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine počelo je u utorak podgoričkom Višem sudu a specijalni tužilac Saša Čađenović je saopštio da Tužilaštvo u potpunosti ostaje pri optužnici.

Iznošenju završnih riječi ne prisustvuju pojedini advokati odbrane koji nijsu angažovani po službenoj dužnosti, a optuženi među kojima su i lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su najavili da će sami dati završne riječi.

Advokati su napustili suđenje nezadovoljni što je sutkinja Suzana Mugoša odbila da u dokaze uvrsti snimke ključenog svjedoka saradnika Saše Sinđelića koji je negirao sve što je rekao na suđenju, odnosno da je u Crnoj Gori planiran državni udar.

U međuvremenu je Mugoša odbila da uvrsti i snimke Sinđelića koje je dostavilo Tužilaštvo a na kojima se vidi da Sinđelić pak potvrđuje svoj iskaz koji je dao u sudu.

Ona je navela da ni jedne ni druge snimke u ovoj fazi postupka nije moguće tretirati kao dokaze, te da za to postoji mogućnost nakon iznošenja završnih riječi.

Snimci su objavljeni u pojedinim medijima a ne zna se odakle potiču, gde su nastali, niti je moguće proveriti njihovu autentičnost.

Zbog toga je iznošenje završnih riječi nekoliko puta odlagano i danas je konačno počelo.

Čađenović je rekao da u cijelosti ostaje pri optužnici protiv okrivljenih lica.

On je rekao da je optuženi Bratislav Dikić, bivši šef srpske Žandarmerije, prvo negirao navode Tužilaštva, ali da je u naknadnom svjedočenju potvrdio tvrdnje Sinđelića kojem je rekao da ne želi da učestvuje u protestima, ako su planirani sukobi.

Optužnicom su obuhvaćena dvojica ruskih državljana za koje Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obavještajne službe GRU-a Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, devet srpskih državljana, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i Mihailo Čađenović, vozač DF-a. Optužnicom su obuhvaćeni srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević. Srbija je odbila izručenje Ristića i Bogićevića i njima se sudi u odsustvu.

Protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se poseban postupak dok se Branki Milić sudi u odsustvu.

Ona je u novembru samoinicijativno napustila suđenje nezadovoljna nalazom vještaka koji je procenjivao njeno zdravstveno stanje i odlukom Suda da odbije njegovo izuzeće i utočište našla u ambasadi Srbije u Podgorici, gdje se još nalazi.

Tužilaštvo je sa devetoro srpskih državljana potpisalo sporazum o priznanju krivice. Oni se terete da su u noći posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smjenu vlasti, sa ciljem da se Crna Gora spriječi da uđe u NATO.

XS
SM
MD
LG