Dostupni linkovi

Trampov predlog budžeta predviđa smanjenje finansija za Radio Slobodna Evropa


Sedište Radija Slobodna Evropa, Prag

Administracija predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa podnela je nacrt budžeta za 2020. godinu koji predviđa smanjenje sredstava za inostrane programe za 22 procenta, uključujući i ukidanje tri servisa Radija Slobodna Evropa (RFE/RL).

Sažetak predloga budžeta objavljen je 18. marta na sajtu Agencije za globalne medije SAD (USAGM) koja je zadužena za nadzor rada Radija Slobodna Evropa, Glasa Amerike, Radija Slobodna Azija i drugih emitera.

Prema tom predlogu, budžet Radija Slobodna Evropa trebalo bi da bude smanjen sa 124 miliona dolara koliko je iznosio u 2019. godini na 87 miliona u 2020. Smanjenje predviđa sveobuhvatne mere štednje uključujući ukidanje Gruzijskog, Tatar-Baškirskog i Severno-kavkaskog servisa tokom fiskalne 2020. godine.

Takođe, predlogom budžeta je predviđena i redukcija u okviru Balkanskog servisa "obustavljanjem operacija u Crnoj Gori i Makedoniji".

"Tokom protekle godine programe Radija Slobodna Evropa pratilo je 34 miliona širom sveta putem interneta, televizije i radija – što je 30 procenata više u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je dokaz rastuće potrebe publike za objektivnim novinarstvom u Rusiji, Iranu, Pakistanu i drugim zemljama za koje Radio Slobodna Evropa emituje program", rekla je Dejzi Sindelar, vršilac dužnosti predsednice Radija Slobodna Evropa.

Ujedno, predlogom budžeta za 2020. godinu predviđeno je manje sredstava za Glas Amerike, Radio Slobodna Azija i druge emitere Agencije za globalne medije SAD-a.

Inače, Trampov budžetski predlog za 2020. godinu je najveći u istoriji SAD-a i iznosi 4,7 biliona dolara, uključujući povećanje troškova za odbranu za 750 milijardi dolara i 8,6 milijardi za izgradnju fizičkih barijera na granici sa Meksikom. Predlog budžeta predviđa znatne uštede u socijalnim programima uključujući Mediker (Medicare) i Medikejd (Medicade).

Predlog budžeta šalje se Kongresu SAD-a koji ima ključnu ulogu u konačnoj odluci o državnom budžetu. Tako je Kongres u 2019. godini odobrio 124 miliona dolara za Radio Slobodna Evropa nakon predsedničkog predloga u iznosu od 91 milion.

"Predlog budžeta je samo prvi korak u dugom procesu", dodala je Sindelar. "Koliko god kritičari u nekim zemljama žele da nas vide kako odlazimo, radujemo se nastavku onoga što je suština našeg posla, a koji ima podršku nadležnih instanci u SAD-u, kao što je to uvek do sada i bio slučaj."

Kada je Trampova administracija 11. marta predstavila svoj predlog Kongresu, mnogi predstavnici opozicione Demokratske stranke su ga odbacili.

"Okrutni i kratkovidi rezovi u budžetskom zahtevu predsednika Trampa su putokaz za bolesniju, slabiju Ameriku", rekla je Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD-a iz redova Demokratske stranke

Čak su i neki članovi Trampove Republikanske stranke imali rezerve.

Senator Majk Enzi, predsednik Odbora za budžet Senata, izjavio je da je Trampov zahtev "prvi korak u procesu federalnog budžeta".

Radio Slobodna Evropa emituje program za 22 države na 26 jezika, a njegova misija je da obezbedi objektivno i profesionalno informisanje u zemljama u kojima ne postoji potpuna sloboda medija.

XS
SM
MD
LG