Dostupni linkovi

Mogherini uputila oštre kritike Kremlju zbog aneksije Krima


Ilustrativna fotografija

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost uputila je oštre kritike Kremlju uoči pete godišnjice ruskog preuzimanja i "nezakonitog pripajanja" ukrajinskog poluotoka Krim.

U saopćenju objavljenom 17. marta, dan prije pete godišnjice ilegalne aneksije Krima, Moghreni je istaknula da EU "ostaje čvrsta u svojoj predanosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine".

"Evropska unija ponavlja da ne priznaje i dalje osuđuje ovo kršenje međunarodnog prava", rekla je Mogherini.

"Toje izravan izazov međunarodnoj sigurnosti, s teškim posljedicama za međunarodni pravni poredak koji štiti teritorijalnu cjelovitost, jedinstvo i suverenitet svih država" istaknila je visoka predstavnica

U međuvremenu, press služba u Kremlju je objavila kako će ruski predsjednik Vladimir Putin obilježiti godišnjicu posjetom Krimu i lučkom gradu Sevastopolju.

Mogherini je upozorila da su "kršenja međunarodnog prava Rusije dovela do opasnog povećanja napetosti u tjesnacu Kerč i Azovskom moru".

Ponovila je kako je Rusija "neopravdano koristila silu" 25. novembra prošle godine protiv ukrajinske mornarice.

Zatražila je od Rusije da"bezuvjetno i bez daljnjeg odgađanja oslobodi ilegalno uhapšene ukrajinske mornare, brodove i opremu".

Također je osudila rusku izgradnju mosta Kerč, koji povezuje ruski Taman s Krimom, rekavši da izgradnja toga mosta bez suglasnosti Kijeva "predstavlja daljnje kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine."

XS
SM
MD
LG