Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Upravni odbor RTS: Javni servis ne sme biti poligon za nasilne političke obračune


Logo RTS-a

Nakon upada demonstranata u zgradu RTS-a u subotu uveče, Upravni odbror (UO) saopštio je da RTS kao javni medijski servis ne sme da postane poligon za nasilne političke obračune političkih aktera.

"Svaki pokušaj nasilnog uticaja na uređivačku politiku ruši temelje na kojima počiva ideja o javnom medijskom servisu kao jednom od stubova demokratskog društva.

UO RTS ima zakonsku obavezu da štiti uređivačku nezavisnost urednika i slobodu novinara. Iz tog razloga beskompromisno osuđujemo sinoćni nasilni upad u zgradu RTS i pokušaj da se nasilno utiče na uređivanje programa.

Policija izbacila demonstrante iz RTS-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00


UO RTS poziva Evropsku asocijaciju javnih medijskih servisa i sve ostale međunarodne i domaće institucije kao i demokratski orijentisane pojedince da daju podršku RTS za pravo na slobodu uređivanja bez pritisaka fizičkim nasiljem".

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić rekao je, gostujući u Dnevniku, da država mora da učini sve da ne dozvoli da ustanova kao što je javni medijski servis bude izložena onakvoj vrsti napada kao što je bio sinoć.

Grupa demonstranata i čelnici opozicionog Saveza za Srbiju ušli su u subotu uveče u zgradu Radio-televizije Srbije tokom protesta "1 od 5 miliona" i zatražili da im se omogući gostovanje na javnoj televiziji.

Nakon nekoliko sati, žandarmerija je izbacila demonstrante iz zgrade, a Savez za Srbiju je pozvao novo okupljanje za nedelju u podne.

XS
SM
MD
LG