Dostupni linkovi

Stefanović: Biće podnete krivične prijave zbog nasilja


Nebojsa Stefanović
Nebojsa Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović u drugom obraćanju u toku večeri kazao je da je policija zaštitila javni red i mir i zaposlene u RTS nakon upada demonstranata i čelnika opozicionog Saveza za Srbiju u zgradu javne televizije.

"Nadležnima će biti prosleđene informacije o ljudima koji su organizovali nasilje, biće podnete krivične prijave po kojima će se postupiti. Nikome u Srbiji neće biti dozvoljeno izazivanje nasilja", poručio je i dodao da je jedno lice koje je šutiralo policajca privedeno.

"Situacija u zgradi RTS-a je u potpunosti pod kontrolom. Izvedeni su svi koji su nasilno demolirajući ušli u zgradu i ona je sada u rukama radnika. To je urađeno na miran, ozbiljan način, bez preterane upotrebe sile. Policija je uspela, poštujući zakon, da uspostavi red u zgradi. Svaki put kada neko bude mislio da nasiljem može nešto da radi, policija će reagovati. Ponavljam, policija je na miran i ozbiljan način rešila ovu situaciju. Bilo je mnogo napada na policajce, uvreda, gađanja i šutiranja zato što su radili svoj posao. Upozoravam sve da prekinu takvo ponašanje, ali u slučaju napada na policajce, oni će reagovati i postupati u skladu sa zakonom i uspostaviti vladavinu prava", rekao je i poručio da građani mogu da se zadrže koliko god hoće ispred RTS-a samo da ne bude nasilja.

"Lideri Saveza za Srbiju guraju ljude u nasilje, ali policija nije prihvatila taj plan već je na pristojan način rešila situaciju", rekao je Stefanović.

Ulazak demonstranata u RTS
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

U prvom obraćanju Stefanović je demonstrante optužio za nasilje i demoliranje imovine.

"Opadanje broja demonstranata izazvala je veliku nervozu kod lidera Saveza za Srbiju i ta nervoza je izazvala nedopustivo fizičko nasilje i demoliranje RTS-a. Nasilje se dogodilo u veoma lošem, teškom obliku, demolirali su ulaz u zgradu RTS-a i prizemlje, ušli unutra, pretili novinarima, primenjivali nasilje na svakom mestu", tvrdi minista Stefanović.

Dodao je da je svako okupljanje dozvoljeno, "ali ovako, uz demoliranje imovine, zastrašivanje, lomljenje i svako drugo nasilje je nešto što u našoj zemlji ne sme da se događa".

"Država će na ovo morati da odgovori i svako ko je činio nasilje u RTS-u će prekršajno odgovarati. Pozivam sve koji su ušli u zgradu RTS-a da se mirno raziđu. MUP i policija će učiniti sve da zaštiti svakog novinara RTS-a i pozivam lidere Saveza za Srbiju da prekinu nasilje i sve koji su ušli da napuste zgradu RTS-a", kazao je Stefanović.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović demantovao je navode ministra i rekao da nema nikakvog nasilja.

"Nikakvo nasilje ne sprovodimo niti rušimo, ništa ne radimo protivno zakonu, baš nasuprot štitimo ih i ostaćemo ovde", poručio je Obradović.

Demonstranti su u toku protestne šetnje upali u zgradu RTS-a, a deo čelnika Saveza za Srbiju zatražio je od javne televizije da im se omogući da se obrate javnosti u programu. Nakon nekoliko sati pripadnici Žandarmerije su izveli demonstrante iz zgrade RTS.

Antivladini protesti "1 od 5 miliona" održavaju se u Beogradu svake subote od 8. decembra 2018. godine, a u međuvremenu su se proširili na više gradova Srbije.

Prvi protest 8. decembra u Beogradu pod nazivom "Stop krvavim košuljama“ održan je zbog napada na lidera "Levice Srbije“ Borka Stefanovića 23. novembra u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda. Stefanović je tada napadnut s leđa i, između ostalog, primio udarac u glavu štanglom.

XS
SM
MD
LG