Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protestna sadnja drveća u Beogradu


Nekoliko desetina građana sadilo je danas drveće u parku na Ušću u Beogradu u znak protesta zbog seče stabala širom Beograda.

Akciju pod nazivom “Oni seku – mi sadimo” organizovala je inicijativa Ne da(vi)mo Beograd povodom seče preko 100 stabala u parku Ušće u okviru priprema za izgradnju gondole Kalemegdan-Ušće.

Najava izgradnje gondole još jedan je u nizu napada gradske vlasti na zaštićena prirodna i kulturna dobra Beograda, a njeno izvođenje znači dalju i nepovratnu devastaciju beogradskih obala, zaštićenih vizura, zelenila parka “Ušće” i najvrednijeg spomenika kulture – Beogradske tvrđave, saopštili su iz Ne da(vi)imo Beograd.

Gondola seče drveće u centru Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Kako dodaju, gradnja ovog projekta započela je iako je još uvek u toku postupak procene uticaja izgradnje gondole Kalemegdan – Ušće pred organima Ministarstva zaštite životne sredine, te da ishod ovog postupka može dokazati štetnost ovog projekta po zaštićena dobra, vizure i zelene površine našeg grada, čime može biti zaustavljena izgradnja „ovog nepotrebnog, skupog i štetnog objekta“.

Pored posledica u vidu seče stabala, ovaj projekat je takođe i nepotrebno rasipanje javnih sredstava, ističu iz Inicijative.

Za izgradnju gondole Kalemegdan – Ušće iz budžeta je opredeljeno čak 15 miliona evra, od čega pet miliona evra iz beogradskog, a čak 10 miliona evra iz budžeta Srbije, navodi se u saopštenju.

Sadnja mladica u parku u Beogradu
Sadnja mladica u parku u Beogradu

Sporazum o saradnji na realizaciji ovog projekta potpisali su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor JP “Skijališta Srbije”, Dejan Ćika, protiv kojeg je nedavno podneta krivična prijava zbog učešća u devastaciji nacionalnog parka Kopaonik, pomaganjem izgradnje nelegalne kafane na Pančićevom vrhu, dodaju iz Ne da(vi)mo Beograd.

Ćika je u razgovoru za BBC potvrdio da su Skijališta Srbije dobila sve dozvole za seču stabala, ali da nemaju građevinsku dozvolu za gradnju.

„Građevinska dozvola još uvek nije dobijena, ali se nadam da će biti završena najkasnije do 1. maja", rekao je Ćika.

XS
SM
MD
LG