Dostupni linkovi

Prosvjednici u Tuzli pokušali spriječiti održavanje Festivala 'Merlinka'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Dvadesetak prosvjednika pokušalo je spriječiti održavanje Međunarodnog festivala queer filma i umjetnosti "Merlinka" u Tuzli u okviru kojeg će se naredna dva dana govoriti o pravima LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, a kojeg organizira Tuzlanski otvoreni centar.

Policijske snage osiguravaju prostor ateljea "Ismet Mujezinović" u Tuzli zbog napada na organizatore Festivala.

Nije poznato ko stoji iza organizacije prosvjeda mada su prosvjednici bili, vidljivo je, pripadnici selefijskog pokreta koji su uzvikivali "pederi" i "Allahu ekber", prenosi Fena.

Organizatori Festivala ogorčeni su ovakvim istupima.

"Mi propagiramo različitost, slobodu i ravnopravnost. Ali treba znati da je zakonski kažnjivo sve što iz slobode govora prelazi u govor mržnje. Bilo kakav pritisak na naše javno okupljanje i poziv na nasilje nije dopustiv. Očekujemo da nadležne institucije procesuiraju počinitelje ovih nedjela i da budno prate situaciju jer je to njihova obaveza", rekla je Dajana Bakić, iz Tuzlanskog otvorenog centra.

Na pitanje zašto se ovo događa nakon pet godina organiziranja Festivala, Dajana Bakić je rekla da ni njoj nije jasno.

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti "Merlinka" u Tuzli održava se tijekom subote i nedjelje. Program je bogat, a u subotu u 12.00 sati najavljena je tema "Traženje azila na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta".

Festival queer filma i umjetnosti "Merlinka" u Tuzli promovira pozitivne vrijednosti te potiče na borbu protiv predrasuda, navode organizatori.

Gay brakovi uskoro u BiH?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

XS
SM
MD
LG