Dostupni linkovi

Istraga o smrti modela koja je svjedočila na Berlusconijevom suđenju


Silvio Berlusconi prilikom gostovanja na RAI-ju, u emisiji "Porta a Porta" u martu prošle godine

Italijansko tužilaštvo je u petak saopštilo da su otvorili istragu o mogućem ubistvu nakon misteriozne smrti marokanskog modela Imane Fadil (33), koja je bila redovan gost na "bunga bunga" zabavama koje je organizovao bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi.

Fadil je preminula 1. marta nakon što je primljena u bolnicu u Milanu sa ozbiljnim stomačnim bolovima. Tom prilikom je rekla svojim prijateljima i advokatu da je otrovana.

Vijest o njenoj smrti objavljena je tek u petak.

"Doktori nijesu utvrdili sa sigurnošću nikakvu patologiju koja bi objasnila smrt" rekao je glavni tužlac Milana, Francesco Greco za Reuters, dodajući da postoji "nekoliko anomalija" u Fadilinom medicinskom izvještaju.

Imane Fadil je 2012. svjeočila na suđenju Silviu Berlusconiju, koji je bio optužen za plaćanje seksa maloljetnim prostitutkama.

Ona je na sudu tada izjavila da je na jednoj od "bunga bunga" kućnih zabava medijskog magnata i bivšeg premijera bilo i mladih žena, nekada u parovima, koje su nosile kostime časnih sestara i koje su svlačile kostime dok su izvodile neprikladne plesove pored bazena.

"One su počele igrati kao monahinje u filmu "Sister act" a potom skidale sa sebe odjecu" svjedočila je preminula djevojka na suđenju. Na drugoj zabavi prema njenoj priči, žena u donjem rublju je izodila striptiz za Berlusconija noseći masku fudbalera Ronaldinha.

Belusconi je prvobitno bio osuđen u ovom procesu, ali je na kraju oslobođen nakon što je sudija prihvatio obrazložnje bivšeg premijera, da nije mogao znati da je riječ o maloljetnoj prostitutki.

No i pored toga Magistrat je naknadno podnio nove tužbe protiv Berlusconija i drugih optužnih, optuživši ih da su podmitili neke od žena koje su posjećivale zabave da ne bi rekle istinu na prvom suđenju.

Oni su negirali te optužbe.

Preminula Imane Fadil nikad nije otužena da je primila mito.

Italijanski mediji navode da je Fadil upravo pisala knjigu o svojim iskustvima i da su tužioci uspjeli da dobiju kopiju rukopisa nakon njene smrti.

XS
SM
MD
LG