Dostupni linkovi

SAD uvodi zabranu viza za osoblje Međunarodnog krivičnog suda


Međunarodni krivični sud

Sjedinjene Američke Države uvest će zabranu izdavanja viza za ljude odgovorne za bilo kakve istrage u Međunarodnom krivičnom sudu, potez kojim se ima za cilj spriječavanje Suda da progoni Sjedinjene Države i saveznike o pitanjiima Afganistana, rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo.

U septembru su iz Trumpove administracije rekli da ako Sud pokrene istragu o ratnim zločina u Afganistanu, oni će razmisliti o zabrani ulaska u SAD svim sudijama i tužiocima Međunarodnog suda, sankcionisati njihova sredstva i procesuirati ih na američkim sudovima.

Washington je napravio prvi korak sa Pompeovom najavom koja je stigla u petak. Pompeo je rekao da najavljuje mjere zabrane izdavanja viza za sve osobe koje su direktno odgovorne za bilo koje istrage američkog osoblja pred Međunarodnim krivičnim suda.

"Ova vizna ograničenja mogu se korisitit i za spriječavanje napora Međunarodnog krivičnog suda da progoni osoblje saveznika, bez pristanka saveznika, uključujući Izrael".

Direktorica Human Rights Watch-a, Andrea Prasow opisala je ovu najavu "nasilnim pokušajem kažnjavanja istražitelja" u sudu.

"Poduzimanje mjera protiv onih koji rade za Međunarodni sud šalje jasnu poruku podjednako mučiteljima i ubojicama: njihovi zločini se mogu nastaviti bez provjeravanja", rekla je Prasow i pozvala američke zastupnike da ukinu ovaj potez i izraze podršku Sudu.

U novembru 2017. godine tužilac Suda je zatražio od sudija odobrenje za pokretanje istrage o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u Afganistanu od 1. maja 2003. godine, uključujući i države u kojima je CIA držala zatvorenike.

Sa 123 zemlje članice, uključujući cijelu Evropsku uniju, Međunarodni krivični sud je sada sud zadnje instance. Pokrenut je 2002. godine kako bi se procesuirali ratni zločini, genocid ili zločini protiv čovječnosti kada zemlja nije u mogućnosti ili nije voljna da procesuira počinioce. Velike sile, uključujući Sjedinjene Države, Kinu i Rusiju nisu članice.

XS
SM
MD
LG