Dostupni linkovi

Zaharova: Vašington i Brisel de obuzdaju radikale u Prištini


Marija Zaharova
Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da se izveštava da su tenzije na severu Kosova u porastu i da kosovske vlasti "ojačavaju kontrolu duž administrativne linije sa Srbijom".

Na Twitter nalogu ruskog Ministarstva a bez ikakvih konkretnih dokaza, ona je dodala da se "bezbednosne snage Prištine uspostavljaju u zonama u čijoj blizini žive Srbi".

"Kriza na severu Kosova je rezultat višegodišnjeg zadovoljavanja Prištine od strane 'spoljnih patrona', SAD i EU", dodala je ona.

"Vašington i Brisel su u obavezi da obuzdaju radikale u Prištini koje neguje Zapad, i koji namerno podrivaju mir i bezbednost na Kosovu, i izvor su konflikta u regionu Balkana", istakla je Zaharova.

Rusija se inače protivi nezavisnosti Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Parizu u novembru prošle godine, tokom obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu.

Tači je tada saopštio da je Putin rekao da će Rusija podržati mirovni sporazum Kosova i Srbije, ukoliko se dve strane postignu jedan takav sporazum.

XS
SM
MD
LG