Dostupni linkovi

Etiopski istražni tim stigao u Pariz


Mjesto avionske nesreće u Etiopiji
Mjesto avionske nesreće u Etiopiji

Etiopski tim koji istražuje pad aviona na letu ET302 do Najrobija u kome je poginulo 157 ljudi, doputovao je u Pariz i tu su crne kutije aviona pregledane, saopćila je u petak etiopska nacionalna aviokompanija.

"Etiopska delegacija predvođena glavnim istražiteljem Biroa za istragu nesreća stigla je u prostorije Francuske istrage sigurnosti (BEA), i istražni proces je pokrenut u Parizu", objavio je Ethiopian Airlines u tweetu.

Francuska agencija za istragu avionskih nesreća u četvrtak je primila dvije crne kutije čije će podatke istražitelji analizirati kako bi ustanovili uzrok nedjeljnog pada aviona. Letjelica je pala na polje nekoliko minuta nakon uzlijetanja.

Agencija je u tweetu objavila fotografiju crne kutije koja sadrži ključne podatke vezne za nesreću. Istražitelji će također analizirati glasovni snimak koji bi trebao otkriti detalje razgovora između pilota i kontrolora leta.

Zemlje širom svijeta, među kojima i Sjedinjene Države, koje su u početku pokazivale suzdržanost, suspendovale su letove svojih aviona tipa Boeing 737 MAX 8. S obzirom na to da je riječ o relativno novom modelu, samo 371 takav avion je u upotrebi, ali je naručeno još 5.000 aviona tog tipa, što znači da su finansijske posljedice ogromne, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG