Dostupni linkovi

Ministarstvo: Predstavnica Srbije Škiljević odbila našu instrukciju


Vlada Srbije razrešila je Milicu Škiljević dužnosti omladinskog predstavnika Srbije u Upravnom odboru Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koja je bila zakazana za 13. i 14. mart u Prištini, jer je „nedvosmisleno odbila“ da postupi u skladu sa instrukcijom da nisu obezbeđeni uslovi za učešće predstavnika Srbije, navelo je Ministarstvo omladine i sporta za Radio Sloboda Evropa.

U odgovoru na upit RSE o razlozima zbog kojih je 12. marta razrešena Milica Škiljević, Ministarstvo omladine i sporta Srbije je odgovorilo da je ona naglasila da će se u ovom slučaju voditi sopstvenim nahođenjem.

„Na pripremnom sastanku u Ministarstvu omadine i sporta 8. marta gospođa Škiljević je u potpunosti informisana o svim činjenicama i oceni da za sednicu nisu obezbeđeni uslovi za učešće predstavnika Srbije“, stoji u dopisu ovog ministarstva.

U odgovoru ministarstva objašnjava se da nisu bili obezbeđeni uslovi za učešće predstavnika Srbije u skladu sa Dogovorom o regionalnom predstavljanju i saradnji, odnosno da nije bila obezbeđena statusna neutralnost sastanka.

„Suprotno ovome, domaćin je odlučio da se sednica održi u zgradi tzv. ’Vlade Kosova’ u kojoj su jasno izložena obeležja koja se kose sa odredom o statusnoj neutralnosti sastanka“, stoji u odgovoru Ministarstva omladine i sporta. Dodaje se da je domaćin izneo stav da neće vršiti nikakve izmene u organizaciji sastanka.

Takođe se navodi da sve predstavnike Republike Srbije obavezuje ista Instrukcija za postupanje državnih i drugih zvaničnih predstavnika Republike Srbije na međunarodnim i regionalnim skupovima na kojima učestvuju predstavnici institucija u Prištini.

Predstavnice Srbije u Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih Milica Škiljević rekla je prethodno za RSE da nije dobila obrazloženje koje je tražila iz Ministarstva sporta i omladine zbog čega je razrešena sa tog mesta.

XS
SM
MD
LG