Dostupni linkovi

EU: Britanija mora da opravda odlaganje Bregzita


Portparol Evropske komisije je izjavio da će Britanija morati da opravda bilo koji zahtev za odlaganje Bregzita nakon marta, te da će prioritet evropskih lidera biti da izbegnu ometanja rada institucija Evropske Uniju dok budu razmatrali pomenuti zahtev, prenosi Rojters.

“Odobrenje zahteva za produženje primene člana 50. iziskuje jednoglasnu podršku svih 27 država članica”.

Ovaj portparol je istakao da će Evropski savet koji čine lideri članica “razmotriti takav zahtev, dajući prioritet osiguranju funkcionisanja institucija EU i uzimajući u obzir razloge kao i trajanje mogućeg odlaganja (Bregzita)”.

Evropski savet će se sastati u četvtark i petak sledeće sedmice. Nekoliko lidera država članica je već istaklo da Britanija mora da napusti evropski blok pre izbora za Evropski parlament krajem maja, a njegov novi saziv će preuzeti dužnost u julu. Druga opcija je da se i u Britaniji održe izbori za Evropski parlament kako bi se izbeglo pravno osporavanje legitimnosti ovog tela.

Pojedini evropski lideri takođe smatraju da Britaniji ne bi trebalo da samo formalno ostane članica EU bez jasne naznake koja je svrha odlaganja Bregzita, imajući u vidu višemesečnu političku blokadu u Londonu oko prihvatanja sporazuma koji su sklopili Tereza Mej i zvanični Brisel.

XS
SM
MD
LG