Dostupni linkovi

Orban pozvao evropske konzervativce da ne protjeraju njegovu stranku


Viktor Orban
Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pisma izvinjenja evropskim političarima koji su pozvali na protjerivanje njegove stranke Fidesz iz glavne evropske konzervativne grupe, ali nekoliko njih je reklo da to nije dovoljno.

Trinaest konzervativnih partija zatražilo je da Fidesz bude isključen iz Evropske narodne stranke (EPP) zbog antimigracione i anti-EU kampanje koja je napala predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera, člana EPP-a, i američkog filantropa Georgea Sorosa.

EPP, koju čine glavne partije desnog centra u većini evropskih zemalja, najveća je grupa u Evropskom parlamentu. Portparol mađarske Vlade izjavio je da je Orban poslao pisma liderima svih 13 stranaka koje su zatražile da Fidesz bude protjeran.

"Nije tajna da postoje ozbiljne nesuglasice... o pitanju migracija, zaštite hrišćanske kulture i budućnosti Evrope", napisao je Orban Wouteru Bekeu, lideru flamanskih kršćanskih demokrata u Belgiji (CD&V) u jednom od pisama, čiju kopiju posjeduje Reuters.

"Takođe nije tajna da ne želimo da promijenimo naš stav o ovim pitanjima. Ipak, ne smatram razumnim rješavati takve nesuglasice protjerivanjem stranke iz naše političke porodice", napisao je on.

Orban se izvinio što je kritiku nazvao "korisnim idiotom", izraz koji je, kako je rekao, posudio od Lenjina, i za koji je namjeravao da se odnosi na politike, a ne na pojedinačne političare.

Orbanovo izvinjenje kolegama članicama EPP-a bio je jedan od uslova za boravak u grupi koju je postavio njen parlamentarni vođa, njemački političar Manfred Weber.

Izvor blizak Weberu rekao je da je izvinjenje "početak, ali moglo je biti i više". "Naravno, nije dovoljno izgraditi povjerenje... Mnogi drugi signali su još uvijek potrebni."

Nekoliko drugih evropskih konzervativnih lidera izjavilo je da njihove stranke neće povući pozive za proterivanje Fidesza.

"Prihvatam izvinjenje, ali ovo se nije odnosilo na uvredu koju je dao Wouter Beke", objavio je Beke iz Belgije. "Reč je o poštovanju evropskih vrednosti i boljoj saradnji na zaštiti spoljnih granica EU. Ne vidim nikakve promene tamo. CD&V se drži svoje pozicije: nema mjesta za Fidesz u EPP-u."

Petteri Orpo iz finske konzervativne stranke Kokoomus rekao je da "pisma neće pomoći". "Fidesz bi svojim djelovanjem trebao pokazati svoju predanost EPP-u. To se nije dogodilo."

XS
SM
MD
LG