Dostupni linkovi

Turska pozvala S. Arabiju da objavi imena optuženih


Turska je pozvala danas Saudijsku Arabiju da imenuje optužene na suđenju za ubistvo novinara Džamala Kašogija i obelodani optužbe protiv njih.

"Apelujemo na Saudijsku Arabiju da kaže svetu kojim pojedincima se trenutno sudi i na osnovu kojih optužnica", rekao je šef komunikacija turskog predsednika Fahretin Altun u saopštenju poslatom Rojtersu.

Šef saudijske komisije za ljudska prava Bandar bin Mohamed El Aiban kazao je ranije da je Rijad izveo počinioce ubistva Kašogija pred lice pravde i odbacuje bilo kakvu međunarodnu ulogu u istrazi.

On je rekao Savetu UN za ljudska prava da su optuženi za "užasan zločin" u istanbulskom konzulatu 2. oktobra prisustvovali do sada sudskim raspravama tri puta sa svojim advokatima. Rijad nije objavio imena tih ljudi ili neke druge detalje.

"Prema tome, ono što su preneli neki mediji da mi treba da internacionalizujemo neka od tih pitanja je nešto što mi ne možemo prihvatiti jer su ti zahtevi jednaki uplitanju u naša unutrašnja pitanja i pravosudni sistem", rekao je on na forumu u Ženevi.

Saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen je 2. oktobra prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

XS
SM
MD
LG