Dostupni linkovi

MIP Hrvatske: Uvredljivo je skup u Blajburgu zvati ustaškim


Okupljanje Hrvata u Blajburgu, fotoarhiv

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske prigovara austrijskim medijima što komemoraciju u Blajburgu nazivaju mestom okupljanja fašista i ustaša i tvrdi da je ta komemoracija za Hrvate "pitanje ljudskih prava", prenose hrvatski mediji.

U saopštenju se austrijskim medijima daju uputstva o tome kako bi trebalo pisati o blajburškom okupljanju, a za masovno višegodišnje ispoljavanje ustaštva u tom mjestu Ministarstvo koristi izraz "pojedinačni slučajevi".

Hrvatska Vlada je "zgranuta prigovorom da se u Blajburgu slavi fašizam, što stvara pogrešnu predstavu o Hrvatskoj i Hrvatima", navodi hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Grubo uopštavanje u izveštajima medija, kojim se današnja Hrvatska i njezino stanovništvo povezuju s oživljavanjem fašističkih misli, doživljava se kao bolna uvreda. Pogrešno je na temelju nekih pojedinačnih slučajeva, koje svakako treba najoštrije osuditi, brojne pripadnike porodica žrtava kao i predstavnike vlade i crkvenih vlasti okupljene na Lojbaškom polju nazivati fašistima”.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova se dalje navodi da se to “upravo radilo decenijama pod komunističkom vlašću: prećutkivalo se i ublažavalo ubistvo desetina hiljada vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sećanje na taj događaj", poručuje zvanični Zagreb.

Istovremeno, gradonačelnik Blajburga Štefan Visočnik podržava zabranu ustaških simbola i mise na tom mestu.

"Kad se na internetu gugla Blajburg iskače mnogo veza sa nacizmom", navodi Visočnik.

On dodaje da, čim se upiše naziv mesta, na stranici se pojavi da je to mesto "susreta nacista".

"To nije dobro za nas i našu promociju... Nemamo ništa protiv mise za umrle i pale, samo tu ne mogu dolaziti neonacisti iz cele Evrope", kaže Visočnik.

Austrija je uvela velike novčane kazne za one koji slave nacizam ili ustaštvo, a moguć je i odlazak u zatvor.

Za prvi prekršaj predviđena je kazna od 4.000 evra, a za ponovljeni 10.000 ili nekoliko meseci zatvora.

XS
SM
MD
LG