Dostupni linkovi

U Novom Sadu komemoracija na godišnjicu pada helikoptera


Mesto nesreće, mart 2015.

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu organizovali su večeras javnu komemoraciju povodom godišnjice nesreće u kojoj su nastradal četvoročlana posada vojnog helikoptera, dvojica medicinskih radnika i tek rođena beba iz Novog Pazara.

Okupljeni građani su na Trgu republike u Novom Sadu, kako se navodi u saopštenju, palili su sveće i postavljali ih na tlo tako da formiraju latinično slovo "H", dok su svojim telima napravili krug i na taj način prikazali heliodrom na koji major Omer Mehić, njegove kolege i putnici te noći nisu uspeli da slete.

Glumac Milorad Kapor pročitao je resital u kojem je istakao hrabrost vojnika i medicinskog osoblja koji su 13. marta 2015. godine učinili sve da spasu život novorođenom detetu, ali i podsetio na to da krivci za tragediju nisu odgovarali, navodi se u saopštenju.

"Ovde sada nema pravde. Vi, koji ste rođeni za visine, sad pod zemljom ležite, a talog i mulj vas gleda sa visine i kleveće vaše časno ime", kazao je Kapor.

Posle komemorativnog skupa na Trgu republike, okupljeni građani su otišli do obližnje Saborne crkve, gde su zapalili sveće za žrtve nesreće.

Kako se navodi u saopštenju, zvanična istraga o nesreći je pokazala da je medicinski transport bebe od Raške do Vojnomedicinske akademije u Beogradu inicirao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a da je vojnu akciju zahtevao tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić.

Pri tom su, kako se navodi, prekršene propisane procedure i "lanac komandovanja" u Vojsci Srbije.

"Pod do sada nerazjašnjenim okolnostima, posadi helikoptera je naređeno da umesto na heliodrom kod Vojnomedicinske akademije sleti na maglom obavijeni aerodrom 'Nikola Tesla', uprkos tome što letelica nije bila opremljena uređajima za let po noći i u magli", piše u sapštenju.

XS
SM
MD
LG