Dostupni linkovi

Britanski parlament odbacio izlazak bez sporazuma


Britanski parlament
Britanski parlament

Britanski parlament odbacio je opciju izlaska Velike Britanije bez sporazuma večerašnjim glasanjem u parlamentu sa 312 za a 308 protiv.

Drugo večerašnje glasanje u parlamentu odbacilo je prijedlog o odgađanju izlaska Britanije iz Unije za 22. maj sa 164 glasa za i 374 protiv.

Treće glasanje u parlamentu potvrdilo je obacivanje opcije izlaska Britanije bez sporazuma u bilo kojim uslovima sa 321 za i 278 protiv, što je razlika u glasovima u odnosu na prvo glasanje koje se održalo sat vremena ranije.

Britanska premijerka Theresa May u obraćanju nakon glasanja rekla je da je Evropska unija jasno rekla da nema otvaranja sporazuma, te da je na njima da sada pronađu riješenje.

May je također rekla da zastupnici moraju razumjeti i prihvatiti da bez pronalaženja koncenzusa o sporazumu u narednim danima, neće biti potrebe za dužim produženjem izlaska, te da bi takvo duže produženje izlaska značilo da bi Britanija učestvovala u evropskim izborima te da ona misli da to nije dobar ishod.

Lider opozicione Laburističke partije Jeremy Corbyn rekao je da je produženje člana 50 Lisabonskog sporazuma neizbježno, ali da produženje bez jasnog cilja nije riješenje.

Parlamentarci će sutra glasati o produženju člana 50 o odgađanju Brexita kako bi pronašli riješenje za ovu najveću političku krizu u posljednjih par generacija.

Nakon dvije i po godine pregovora i dva propala pokušaja usvajanja Brexit sporazuma koji je predložila premijerka May, glasanje protiv izlaska Britanije iz EU bez dogovora, i dalje ostavlja pitanje kada i pod kojim uslovima će britanci napustiti Uniju kojoj su se pridružili 1973. godine.

Ako parlament sutra izglasa odgađanje, ono će i dalje morati biti potvrđeno u Briselu i od strane 27 zemalja članica.

XS
SM
MD
LG