Dostupni linkovi

Savet Ruske Federacije osudio NATO bombardovanje SRJ


Termoelektrana "Kolubara" u Velikim Crljenima kod Beograda posle NATO bombardovanja, maj 1999.

Savet Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije (Savet RF) usvojio je izjavu o operaciji NATO pakta protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), navodi se u saopštenju na sajtu Saveta RF.

Dokument je usvojen povodom predstojeće dvadesetogodišnjice bombardovanja nekadašnje SRJ, koja se obeležava 24. marta.

"Vojna operacija NATO pakta protiv SRJ bila je akt neprikrivene agresije protiv suverene evropske države i predstavljala je direktnu pretnju međunarodnom miru i sigurnosti", ocenjuje Savet.

U saopštenju se ističe da je "činjenica da odgovornima nije izrečena zaslužena kazna dovela do novih agresivnih poduhvata država-članica NATO pakta protiv drugih suverenih država".

Rusija ostaje pri svom ranijem stavu da su vojna dejstva NATO pakta, koja "predstavljaju kršenje statuta Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija jer su poduzeta bez rezolucije Saveta bezbednosti", nanela "ogromnu štetu sistemima međunarodne bezbednosti".

Savet RF ističe da inicijatori i izvršioci vojne operacije protiv SRJ moraju biti pozvani na međunarodnu i krivičnu odgovornost i podstiče parlamente država širom sveta i međunarodne organizacije kao što su Ujedinjene nacije, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, Evropski parlament i Parlament Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti da osude agresiju NATO protiv SRJ Jugoslavije, i preduzmu sve neophodne korake u cilju saniranja posledica.

XS
SM
MD
LG