Dostupni linkovi

Miletić: Okupljanje u Višegradu je fašizam


Četnička parada u Višegradu, 10. mart 2019.

Delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić (Demokratska fronta - DF) izrazio je razočarenje jer njegova inicijativa kojom je tražio osudu okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu nije dobila podršku, prenosi Fena.

"Dom naroda u skladu s njegovim ustavnim nadležnostima bio je dužan da osudi takav događaj. Potrudio sam se da ne upotrijebim bilo kakav ružan epitet već da samo dam pravnu kvalifikaciju toga što se desilo u Višegradu", dodao je Miletić.

Miletić smatra da su osobe koje su učestvovale na tom skupu počinile krivično djelo iz člana 145 Krivičnog zakona BiH jer su na javnom mjestu, na javan način izazivali vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju, što za njega samo po sebi zaslužuje posebnu pažnju.

To mišljenje je iznio posebno imajući u vidu da je BiH sklona sigurnosnim izazovima, kako ih je nazvao, te je ocijenio da je to vjerovatno samo jedan u nizu takvih događaja, niti je posljednji niti prvi, stoji u saopštenju Fene.

"Propustili smo priliku da uz međunarodne zvaničnike, ambasadore i evropske parlamentarce osudimo taj čin. Sramotno je da se nismo oglasili o tome i da to što se dogodilo u Višegradu nazovemo pravim imenom. To je fašizam ", rekao je Miletić nakon sjednice Doma naroda PSBiH.

Protiv Miletićeve inicijative glasali su svi delegati u Klubu Srba od kojih su četiri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Lazar Prodanović) te Mladen Bosić iz Srpske demokratska stranke (SDS)

Protiv su bili i tri delegata Kluba Hrvata, sva tri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Lidija Bradara, Bariša Čolak i Dragan Čović, a Marina Pendeš također iz HDZ-a BiH nije prisustvovala sjednici.


XS
SM
MD
LG