Dostupni linkovi

Dačić: Srbija će reagovati na provokacije


Žozep Borel na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem
Žozep Borel na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem

"Svim međunarodnim faktorima jasno je rečeno da će svaka vojna intervencija koja narušava dogovor u Briselu, sa NATO-om i sa Kforom, izazvati reakciju Srbije", izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na zajedničkoj press konferenciji sa šefom diplomatije Španije Žozepom Borelom.

"Svi dobro znaju da niko ne sme da se igra vatrom i da očekuje da Srbija neće reagovati. Srbija će reagovati", rekao je Dačić upitan da komentariše navode da "kosovske vlasti planiraju upad u postrojenje "Trepče" na severu Kosova".

Dačić je rekao i da "poziva sve da vode računa da ne provociraju Srbiju", dodavši da "Srbija neće dozvoliti da bude deo problema".

Ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borel izjavio je u Beogradu da slučajevi Kosova i Katalonije nisu za poređenje jer, kako je naveo, dve situacije nemaju veze jedna s drugom.

“Te dve situacije zaista nemaju ništa jedna sa drugom. Ono što se desilo na Kosovu nema veze sa situacijom u Kataloniji. Takva poređenja padaju na gluve uši. Ona nemaju težinu iako se sviđaju zagovornicima nezavisnosti Katalonije”, rekao je šef španske diplomatije na pitanje Radija Slobodna Evropa mogu li se uporediti odnos Srbije prema Kataloniji i odnos Španije prema Kosovu, odnosno, kako reaguje na mišljenja da je Katalonija razlog nepriznavanja Kosova od strane Španije.

Žozep Borel je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem rekao i da se Španija protivi nezavisnosti Kosova, ali da podržava traženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

“Ponovili smo predsedniku i ministru stav Španije o nepriznavanju jednostrano proglašne nezavisnosti Kosova. U isto vreme, smatramo da se jedino kroz dijalog može doći do trajnog i komšpromisnog rešenja za ovo pitanje”, rekao je Borel na press konferenciji.

Borel je takođe pozvao Daćića da Srbija otvori počasni ili generalni konzulat u Barseloni.

"Dobro je imati institucije koje pomažu bilateralnim odnosima", rekao je on.

Iz kabineta predsednika Vučića je saopšteno da je šefu špаnske diplomаtije rekаo dа se “Srbijа ponаšа odgovorno”, jer je ispunilа sve svoje obаveze iz Briselskog sporаzumа i u isto vreme “rаzumno i uzdržаno”, jer nije recipročnim merаmа odgovorilа nа tаkse koje je Prištinа uvelа nа robu iz Srbije.

"Prištinа je, međutim, donošenjem plаtforme pokаzаlа dа je protiv dijаlogа i time zаprаvo oznаčilа njegov krаj", kazao je Vučić, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

U saopštenju se navodi da je Borel, koji danas boravi u poseti glavnom gradu Srbije, podvukao da bi čin priznanja kosovske nezavisnosti neprihvatljiv jer je “secesija protivna principima međunarodnog prava”.

Vučić se zahvalio Španiji, koja je jedna od pet država Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić se, kako je rekao na zajedničkoj konferenciji sa Borelom, zahvalio na stavu Španije o nepriznavanju Kosova, rekavši da je to za Srbiju važno jer se radi o velikoj članici Evropske Unije.

“S druge strane, Srbija pruža čvrstu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Španije, protivi se pokušajima internacionalizacije katalonskog pitanja i nema nikakav kontakt sa separatistima iz Katalonije. Mi nismo dozvolili da se u našoj zemlji otvara bilo kakvo predstavništvo Katalonije koje bi imalo bilo kakav međunarodni prizvuk nekog međunarodnog suvereniteta Ili državnosti”, rekao je Dačić.

Šef diplomatije Španije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Dačić je izjavio i da platforma za dijalog sa Srbijom, koju je prošle sedmice usvojila Skupština Kosova, ne znači ništa jer je reč o ultimatumu.

"Platforma je ultimatum Srbiji i nemamo nameru da razmatramo tako nešto. Ako hoće dogovor i kompromis imaće ga, a ako neće nisu jači od nas", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borelom.

Dačić je rekao da i Srbija ima svoju platformu, da je Kosovo autonomija u okviru Srbije.

Borel se danas sastaje i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

XS
SM
MD
LG