Dostupni linkovi

FHP: Odbačena krivična prijava za nestanak braće Abjanović


Stajićevo, mesto nekadašnjeg logora kod Zrenjanina, ilustrativna fotografija
Stajićevo, mesto nekadašnjeg logora kod Zrenjanina, ilustrativna fotografija

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da je Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) odbacilo njihovu krivičnu prijavu koju su podneli zbog zločina protiv čovečnosti koji je počinjen u oktobru 1991. godine u Moroviću (Šid), kada su pripadnici Jugoslovenske narodne armije iz kuće izveli braću Abjanović, nakon čega im se izgubio svaki trag.

Krivičnu prijavu je FHP podneo početkom februara 2019. i kako su naveli odbačena je jer je tužilaštvo tumačilo da se "procesuiranjem zločina protiv čovečnosti krši načelo zakonitosti" s obzirom na to da u vreme izvršenja nije postojalo krivično delo - zločin protiv čovečnosti.

"Ovim obrazloženjem TRZ je nastavio sa praksom neprocesuiranja zločina protiv čovečnosti koji su počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, čime su uskratili pravo velikom broju žrtava da konačno dosegnu pravdu", naveli su iz FHP-a.

FHP je naveo da su između 1991. i 1995. godine Hrvati u Vojvodini bili izloženi sistematskom i rasprostranjenom kršenju ljudskih prava koje je rezultiralo ubistvima, batinanjima i pretnjama, sa ciljem da se isele u Hrvatsku.

"S obzirom da su Hrvati na prostoru Vojvodine u dužem vremenskom periodu bili izloženi pritiscima koji su vršeni na organizovan način, uz znanje vlasti Srbije, FHP smatra da je nestanak braće Abjanović zločin protiv čovečnosti, počinjen u okviru sistematskog napada na Hrvate iz Vojvodine", saopštila je ta organizacija.

Hrtkovci posle izricanja presude Šešelju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

FHP je dodao da tužilaštvo nije imalo ni jednu zakonsku prepreku da procesuira zločine protiv čovečnosti koji su počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, jer Sbija kao zemlja naslednica SFRJ ima obavezu da procesuira takve zločine u skladu sa međunarodnim pravom.

U popodnevnim časovima 23. oktobra 1991. nekoliko pripadnika JNA ušlo je u dvorište hrvatske porodice Abjanović u Moroviću.

Iz kuće su izveli braću Ivicu i Matu Abjanovića, sa obrazloženjem da će ih nakon ispitivanja u policijskoj stanici vratiti kući. Nakon toga, braći Abjanović se gubi svaki trag i oni se i danas vode kao nestala lica.

XS
SM
MD
LG