Dostupni linkovi

MUP Hrvatske odbacuje navode AI o navodnom policijskom nasilju nad migrantima


Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u cijelosti je odbacilo navode Amnesty Internationala o navodnom policijskom nasilju nad migrantima pri njihovom pokušaju ilegalnog ulaska u Republiku Hrvatsku. Svaku indiciju se provjerava, a na jedan konstatirani slučaj policijskog iživljavanja reagiralo se promptno i oštro, kazao je za javni radio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U pisanom odgovoru AI koje je dostavljeno medijima, MUP navodi kako su od 2016. do sada zaprimljene 202 pritužbe od strane državnih institucija i NGO-a o navodnom nasilju nad migrantima i oduzimanju i uništavanju njihove imovine.

„Sve prijave nevladinih udruga i drugih organizacija koje je ovo Ministarstvo dosad zaprimilo o navodnoj uporabi sredstava prisile prema migrantima od strane policijskih službenika provjerene su, imajući pri tom na umu da te prijave u pravilu ne sadrže dovoljno podataka potrebnih za kriminalističko istraživanje. U svim navedenim slučajevima provedene su detaljne terenske provjere u policijskim upravama, i pritom do sad u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile. Također, ni u jednom slučaju nisu potvrđeni navodi da su policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja počinili kaznena djela krađe,“ navodi MUP RH.

Zabilježen je jedan slučaj da su hrvatski policajci tjerali migrante da uzvikuju „Dinamo“, a jedan policajac i da uzvikuju „za dom spremni“, na što je – kaže Božinović za javni radio-MUP „reagirao promptno i u roku od 24 sata donesene su vrlo teške disciplinske mjere protiv policajaca.“ Jedan je dobio otkaz, a dvojicu čeka disciplinski postupak.

U vezi navoda iz izvještaja AI o izjavama 94 migranta smještenim u kampovima u Bihaću i Velikoj Kladuši o navodnom zlostavljanju od strane hrvatske policije i vraćanju u BiH, MUP RH u pismu AI koje je dostavljeno medijima odgovara kako „nije primjereno da nam se dokument s ovako ozbiljnim optužbama dostavlja na očitovanje u vrlo kratkom roku, dok se s druge strane ne daju nikakve informacije i podaci koje je moguće istražiti radi sastavljanja što kvalitetnijeg odgovora. Niste nam dostavili nikakve podatke na temelju kojih bi mogli identificirati osobe navedene u Vašem dopisu, a osobe se, kako navodite, niti ne nalaze u Republici Hrvatskoj. Uvjereni smo da se u najvećem broju slučajeva migranata koje se intervjuirali radi o osobama koje nisu niti ušle u Republiku Hrvatsku, već su prema njima primijenjene mjere odvraćanja na državnoj granici iz članka 13. Zakonika o schengenskim granicama. Naime, navedenim člankom je propisano da između ostalog granična policija štiti državnu granicu na području između graničnih prijelaza na način da sprječava i odvraća (eng. prevent and discourage) osobe od izbjegavanja kontrola na graničnim prijelazima. U tom smislu, smatra se da osobe prema kojima se primjenjuju mjere odvraćanja nisu ušle na državno područje.“

MUP RH odbacuje navode o nesuradnji sa Uredom pučke pravobraniteljice i kaže da zakon ne dopušta da njezin ured dobije izravni uvid u informacijski sustav MUP-a, ali da sve dokumente može dobiti čim ih zatraži i u najkraćem roku. Također, MUP RH kaže kako dobro surađuje sa velikim brojem NGO-a angažiranim na pomoći izbjeglicama, a da su „negativni komentari“ zagrebačkih NGO-a Centar za mirovne studije i Are You Syrious motivirani činjenicom da je policija jednog volontera udruge Are You Syrious u ožujku prošle godine zatekla kako pomaže migrantima pri pokušaju ilegalnog ulaska u Hrvatsku – što je prekršaj po zakonu - i prijavila ga.

Ko tuče migrante?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

XS
SM
MD
LG