Dostupni linkovi

Kardinalu Pelu šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dečaka


Pel je najviše pozicionirani zvaničnik Vatikana kojem se sudilo za seksualno zlostavljanje
Pel je najviše pozicionirani zvaničnik Vatikana kojem se sudilo za seksualno zlostavljanje

Kardinal i bivši "vatikanski blagajnik" Džordž Pel (77) osuđen je na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dečaka koji su devedesetih godina pevali u crkvenom horu u katedrali svetoga Patrika u Melburnu.

Pel je najviše pozicionirani zvaničnik Vatikana kojem se sudilo za seksualno zlostavljanje.

"Po mom mišljenju, vaše ponašanje je prožeto zapanjujućom arogancijom", kazao je glavni sudija Piter Kid tokom izricanja presude koja je trajala više od sat vremena. Smatra i da je Pelova moralna krivica u oba slučaja visoka.

Kid je odredio period od tri godine i osam meseci u kojem neće moći biti uslovnog otpusta, a Pel će do kraja života biti registrovan kao seksualni prestupnik.

Pel je osuđen za pet seksualnih prestupa u prostorijama crkve počinjenih pre 22 godine nad 13-godišnjim dečacima koji su pevali u horu katedrale Sv. Patrik i pretilo mu je do 50 godina zatvora.

Napadi na dvojicu dečaka dogodili su se nakon nedeljne mise krajem 1996. i početkom 1997. godine u sobi i hodniku u katedrali svetog Patrika u Melburnu gde je Pel bio nadbiskup.

Tokom izricanja presude sudija je jasno stavio do znanja da se kazna temelji isključivo na zločinima za koje je osuđen Pel te da se on ne sme koristiti kao "žrtveni jarac".

"Nisam ovde da sudim Katoličku crkvu", kazao je.

Sudija Kid objasnio je da je za izricanje kazne uzeo u obzir "gnusne zločine" koje je izvršio Pel, ali i njegovu starost te činjenicu da je "na drugi način vodio besprekoran život".

"Možda nećete živeti dovoljno dugo da izađete iz zatvora", rekao je.

Porota je Pela proglasila krivim 11. decembra prošle godine nakon četvoronedeljnog suđenja, a presuda je objavljena u februaru ove godine nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izveštavanje o Pelovom suđenju ukinuo glavni sudija Kid.

Kardinal je negirao sve optužbe i tvrdio da je nevin.

Papa Franja u decembru je tiho uklonio Pela iz svog veća savetnika, a njegovo mesto će zauzeti neki drugi kardinal iz grupe C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji papi pomažu da reformiše Svetu stolicu.

XS
SM
MD
LG