Dostupni linkovi

Caracas: Američkim diplomatima 72 sata da napuste Venezuelu


Zgrada američke ambasade u Caracasu
Zgrada američke ambasade u Caracasu

Venezuela je naredila američkim diplomatima da napuste zemlju u roku od 72 sata nakon što je osporavani predsjednik Nicolas Maduro optužio svog američkog kolegu Donalda Trumpa za cyber "sabotažu" koja je bez električne energije ostavila njegovu zemlju.

Ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza izjavio je kako američki diplomati na venezuelanskom tlu moraju otići u roku od tri dana.

"Prisutnost ovih dužnosnika na venezuelanskom tlu predstavlja rizik za mir, jedinstvo i stabilnost zemlje", navodi se u saopćenjuvlade.

Američki State Department najavio je u ponedjeljak kako će ovog tjedna povući svoje osoblje iz Venezuele, rekavši da je njihova nazočnost postala "ograničenje za američku politiku".

Washington je priznao oporbenog čelnika Huana Guaida kao privremenog predsjednika Venezuele . Većina zemalja u Europi i Latinskoj Americi slijedila je taj primjer.

Maduro, koji zadržava kontrolu nad vojnim i drugim državnim institucijama, te uživa potporu Rusije i Kine, osudio je Guaida kao marionetu Sjedinjenih Država.

Prema društvenim medijima struja se vratila u veći dio Venezuele, no u dijelovima prijestolnice Caracasa i zapadnoj regiji blizu granice s Kolumbijom struje još uvijek nema.

XS
SM
MD
LG