Dostupni linkovi

Zagreb i Beograd za rješavanje manjinskih pitanja


U Zagrebu je započela dvodnevna sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina Hrvatske i Srbije. Za Hrvate u Srbiji prioritet je rješavanje političkog predstavljanja, a za Srbe u Hrvatskoj prioriteti su službena upotreba jezika i pisma, kao i sankcioniranje govora mržnje.

Službena upotreba srpskog jezika i ćirilice u komunikaciji hrvatskih građana srpske nacionalnosti sa njihovom državom, na način kako je to riješeno za Hrvate u Srbiji, primjena modela manjinskog obrazovanja po modelima A, B i C u svim sredinama gdje je zastupljena srpska manjina i rješavanje govora mržnje su prioriteti, jer se, ocijenio je srpski supredjedatelj Mješovitog odbora Ivan Bošnjak, atmosfera u Vukovaru podigla do usijanja.

„Smatramo da bi trebalo doneti odgovarajuće mere kako bi se razvijao normalan, civilizovan, demokratski dijalog , i to ne samo u lokalnoj sredini“ istaknuo je Bošnjak.

Hrvatski supredsjedatelj Zvonko Milas otklonio je srpske argumente da je za omogućavanje političkog predstavljanja hrvatske manjine u Srbiji, kao što ga ima srpska manjina u Hrvatskoj, potrebna promjena Ustava Srbije.

„Ne mora se mijenjati Ustav, postoji članak 9. Ugovora o zaštiti manjina iz 2004. godine kojim se može mnogo stvari riješiti direktno, dakle da hrvatska manjina ima direktan 'ulaz', kao što se to dešava u Hrvatskoj“ rekao je Milas.

Zajednički je stav da otvorena pitanja treba rješavati na provediv način. Sjednica se nastavlja u četvrtak u Pakracu.

Inače, pred sjednicu su i predstavnici hrvatske manjine u Srbiji i predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj izrazili nezadovoljstvo izostankom ozbiljnijeg napretka u rješavanju njihovih problema.

XS
SM
MD
LG