Dostupni linkovi

Rusija: Zatvor dvojici aktivista zbog šale na račun Putina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ruski sud zatvorio je dvojicu aktivista zbog postavljanja lažnog nadgrobnog spomenika za predsjednika Vladimira Putina.

Karim Jamadajev osuđen je na 28 dana zatvora, a Nikolaj Peresedov na 6 dana zatvora na ročištima 12. marta.

Jamadajev je uhapšen 10. marta , nakon što su aktivisti instalirali ono što je izgledalo kao granitna ploča s Putinovom fotografijom, punim imenom i datumima "1952-2019" pred glavnim istražnim uredom u Naberežnje Čelnom, gradu u Republici Tatarstan

Jamadajev je proglašen krivim za ponovljeno kršenje zakona o javnim okupljanjima i osuđen na 28 dana zatvora, izjavio je njegov odvjetnik Ruzil Mingalimov za RSE , dodajući kako će uložiti žalbu na sudsku odluku.

Jamadajev je u januaru osuđen na 8 dana za instalaciju posvećenu političkim zatvorenicima i novinarima koji su ubijeni zbog svoga rada u Rusiji.

Gradski sud u Naberežnjem Čelnom kazao je da je Peresedov, koji je pritvoren 11. marta i kojemu se sudilo odvojeno, proglašen krivim za održavanje javne manifestacije bez odobrenja vlasti, te da je zbog toga osuđen na 6 dana zatvora.

Instalaciju lažne nadgrobne ploče podržali su aktivisti kampanjom zvanom Bešročka, što je ime koje bi moglo sugerirati i beskrajne proteste ili beskrajno vrijeme na vlasti - referencu na dva desetljeća dominacije Putina, koji je predsjednik ili premijer od 1999. godine, a novi šestogodišnji mandat započeo je u maju 2018. godine.

"Putin jesahranio besplatni internet, stanovnici Naberežni Čelnija sahranili su Putina", kazali su aktivisti na postovima na društvenim mrežama.

Lažna grobnica instalirana je kada su u nekoliko gradova diljem Rusije održani prosvjedi protiv zakona koje kritičari smatraju dijelom napora Kremlja da se ograniči sloboda interneta.

XS
SM
MD
LG