Dostupni linkovi

Vučić: Nemačka očekuje uzdržanost Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je "suštinski" dijalog sa predstavnicima Prištine danas "dalji nego ikada" i dodao da se plaši da "skoro nećemo videti nastavak tog dijaloga".

To je izneo govoreći o sinoćnjem sastanku sa savetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel, Janom Hekerom i Matijasom Litenbergom rečeno da se od Srbije očekuje uzdržanost, ali nije želeo da iznosi više detalja.

"Potvrdio sam da će Srbija delovati staloženo i biti uzdržana koliko god je to moguće", rekao je Vučić za beogradsku televiziju Prva.

Savetnici nemačke kancelarke nakon sinoćnje posete Beogradu, koja zvanično nije bila najavljena, nisu se obratili novinarima.

Vučić je izjavio da očekuje da se izvrši dodatni pritisak na vlasti u Prištinu da ukinu takse od sto odsto koje je Vlada Kosova uvele na proizvode iz Srbije, ali je i dodao da ne veruje da će se to desiti brzo.

Dodao je da su kosovske takse težak udarac za državu Srbiju, koja zbog toga godišnje gubi 500 miliona evra.

Vučić je istakao da mu ne pada na pamet da razmatra platformu Prištine za dijalog sa Beogradom, koju je Skupština Kosova usvojila prošle nedelje.

"Ne pada mi na pamet da u skladu sa njihovim uslovima bilo šta razmatramo. To nikakvog smisla nema, niti je to moguće", kazao je Vučić.

Prethodno, Vučić je za Radio Televiziju Srbije izjavio da se nakon susreta sa zvaničnicima iz Berlina stavovi nisu prigližili:

"Nismo se približili dogovoru jer ne pregovaraju Nemci sa njima već mi, a takvih pregovora nema."

Na pitanje zašto Beograd nije usvojio platformu za pregovore sa Prištinom, Vučić odgovara da je to svakome jasno.

"Ako hoćete da razgovarate sa nekim, onda ne zakucavate stvari. Ako ih zakucate, teško je eksere izvući. Da planiramo platformu koja bi bila slična prištinskoj, onda vam je jasno da dogovora nikada ne može da bude", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG