Dostupni linkovi

May u Strazburu sa EU čelnicima u novom pokušaju spašavanja Brexita


Theresa May

Britanska premijerka Theresa May je večeras u Strazburu na još jednom susretu sa predsjednikom Evropske komisije, Jean-Claude Junckerom, u još jednom pokušaju odbokiranja pregovora o Brexitu, samo dan uoči glasanja u britanskom parlamentu.

Prethodno je u ponedjeljak iz njene kancelarije saopšteno da su pregovori o Brexitu između Velike Britanije i Evropske unije i dalje na "mrtvoj tački".

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je poručio večeras da se izlazak Britanije iz EU bez utvrđenog reda mora izbjeći.

"Moramo izbjeći odlazak Ujedinjenog Kraljevstva (UK) bez sporazuma. To bi nanijelo štetu evropskim građanima" rekao je Tajani.

May je večeras u posljednjem pokušaju da od lidera EU dobije ustupke o određenim segementima ugovora koji je ona utvrdila sa Briselom krajem novembra prošle godine, ali koji je velikom većinom odbačen u britanskom parlamentu.

Kamen spoticanja je takozvani "backstop" zaštitna mreža na granici između Irske i Sjeverne Irske predviđena da se izbjegne prava granica, za koji tvrdi zastupnici Brexita smatraju da je način na koji će se UK zadržati trajno u carinskoj uniji sa evropskim blokom.

Novo glasanje o sporazumu o Brexitu u britanskom parlamentu predviđeno je za utorak.

Na snimcima uživo iz Strazbura večeras se vidjelo da su premijerku May dočekali osim Junckera i glavni pregovarač EU Michele Barnier te ostali zvaničnici. Predviđeno je da razgovara i sa glavnim zakondavcem za Brexit u EP Guyem Verhofstadtom.

XS
SM
MD
LG