Dostupni linkovi

U Jemenu stradalo najmanje 20 osoba uključujući i djecu


Jemen, arhivski snimak

Najamanje 20 civila, uključujući žene i djecu ubijeno je u jednom selu na sjeveru Jemena, izvjestili su i saudijski i hutski mediji u napadu za koji se dvije strane međusobno optužuju.

UN sapštile su da je 12 djece i deset žena poginulo u posljednjih 48 sati u napadima u Jemenu, sjeverozapadno od glavnog grada.

Kancelarija UN za humanitarna pitanja nije navela ko je odgovoran za napade. Šiitski pobunjenici su optužili arapsku koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija da je bombardovala taj dio zemlje.

U jemenskom sukobu šiitski pobunjenici koje podržava Iran, ratuju protiv međunarodno priznate vlade Jemena, koja ima podršku arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su Huti zauzeli veći dio zemlje, a nasilje je eskaliralo 2015. godine kada se Rijad sa svojim sunitskim saveznicima umiješao u rat.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u tom ratu koji je doveo do teškog razaranja najsiromašnije zemlje arapskog svijeta i koji je na ivicu gladi doveo više od 10 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG