Dostupni linkovi

Žene u crnom i FHP: Vlast Srbije odgovorna za atmosferu linča


Grafiti izlepljeni na kancelarije Incijativa mladih za ljudska prava u Beogradu, 11. mart 2019.
Grafiti izlepljeni na kancelarije Incijativa mladih za ljudska prava u Beogradu, 11. mart 2019.

Organizacije Žene u crnom i Fond za humanitarno pravo (FHP) najstrože su danas osudile napad na prostorije Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) i optužile vlast Srbije da je odgovorna za "atmosferu linča koja je kreirana u društvu".

"Vlast i mediji pod njihovom kontrolom svojim delovanjem, kroz neodgovorne izjave državnih funkcionera, ne procesuiranje dosadašnjih napada, širenje mržnje i dizanje tenzija, podstiču napade na sve pojedince/ke i grupe koji insistiraju na poštovanju ljudskih prava i odgovornosti za zločine", ocenjuje se u saopštenju.

Žene u crnom su ocenile da promocija i veličanje ratnih zločinaca, kao i negacija ratnih zločina predstavljaju državnu politiku, a da se kroz medije pod kontrolom vlasti ta politika sprovodi i dovodi do normalizacije zločina u javnom diskursu.

"Zahtevamo i od svih drugih činilaca društvenog života, organizacija, političkih partija, da jasno iskažu svoje neslaganje sa nasiljem, u suprotnom oni svojim ćutanjem doprinose atmosferi linča", zaključuje se u saopštenju.

Hodnik zgrade ispred kancelarije YIHR-a išaran je danas porukama "Ratko Mladić" i "Nema podele", a vrata kancelarije izlepljena su nalepnicama "Ovo je srbski ponos i žena, a ti nisi ni senka njena" na kojima su slike osam znamenitih žena iz srpske istorije.

XS
SM
MD
LG