Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavak sage 'Brexit'


​​Ukoliko poslanici ne prihvate plan May, Britanija će nakon 46 godina članstva 29. marta izaći iz Unije bez dogovora

Pregovori između Velike Britanije i Evropske unije i dalje su na “mrtvoj točki” saopćio je Downing Street, samo dan uoči novog glasanja u parlamentu o sporazumu o izlasku iz Unije koje predlaže Theresa May.

Neki od istaknutih konzervativaca pozivaju May da ne ide s glasanjem pred parlament, jer će doživjeti težak poraz.

Britanska premijerka Theresa May u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Evropske komisije (EK) Jeanom-Claudeom Junckerom u nedjelju nije dobila očekivanu podršku za svoj plan, pa se saga zvana Brexit nastavlja.

Glasnogovornik EK Margaritis Schinas rekao je da se ne planira novi sastanak Londona i Bruxellesa tokom ovoga tjedna, iako dvije strane ostaju u kontaktu. “Sada je odluka na britanskom parlamentu” dodao je Schinas.

Ukoliko britanski poslanici ne prihvate njen plan na sjednici zakazanoj za utorak, Britanija će nakon 46 godina članstva 29. marta izaći iz Unije bez dogovora.

Ipak, May ne odustaje i nastavlja svoju igru uvjeravanja poslanika da prihvate njen plan, šaljući poruke i Evropskoj komisiji.

Govoreći u Grimsbyju, ribarskoj luci na Sjevernom moru koja je na referendumu 2016., glasala za izlazak iz EU-a, May je zatražila od Bruxellesa da se još jednom pokuša postići dogovor.

Pregovori se vode o zaštitnom mehanizmu kojim se želi osigurati da će granica na irskom otoku nakon Brexita ostati otvorena.

May u razgovoru sa Junckerom u nedjelju nije dobila očekivanu podršku za svoj plan
May u razgovoru sa Junckerom u nedjelju nije dobila očekivanu podršku za svoj plan

Britanija bi po tom aranžmanu ostala u carinskoj uniji s EU-om i nekim dijelovima zajedničkog evropskog tržišta, dok se i ako se ne pronađe drugo rješenje, kao što je sporazum o trgovini, kojim bi se izbjegle granične kontrole.

Mnogi britanski zastupnici strahuju da je to zamka zbog koje bi ostali vezani uz EU. Bruxelles odbacuje prijedloge da se trajanje mehanizma vremenski ograniči ili da se dopusti njegovo jednostrano raskidanje.

Sporazum britanske premijerke u januaru je odbacila većina od 230 poslanika i, iako je nekoliko poslanika u međuvremenu promijenilo mišljenje i sada podržavaju sporazum, još nema naznaka da je među njima došlo do velikog zaokreta. Bivši šef diplomacije Boris Johnson ponavlja da nema šanse da prihvati sadašnji plan Therese May. Bivši premijer David Cameron za čijeg su mandata glasali građani Ujedinjenog Kraljevstva glasali o napuštanju Unije, upozorova da izlazak bez dogovora “ne bi uopće bila dobra ideja”.

Laburisti se i dalje protive premijerkinom planu iako je May u međuvremenu dala obećanja o zaštiti radničkih prava i o dodatnom novcu za siromašne gradove kako bi privukla bar dio laburističkih poslanika.

Ako sporazum u utorak bude ponovno odbačen, poslanici bi u srijedu trebali glasati o Brexitu bez sporazuma, a u četvrtak o odgodi Brexita.

No, bilo kakvu odgodu morali bi odobriti čelnici 27 država članica EU-a, koji se sastaju na summitu u Bruxellesu 21. i 22. marta, tjedan dana prije dogovorenog datuma Brexita.

Građani Ujedinjenog Kraljevstva su na referendumu 23. jula 2016., sa većinom od gotovo 52 posto glasova odlučili da će izaći iz Evropske unije. Odaziv je bio nešto veći od 72 posto.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG