Dostupni linkovi

Alžir: Desetine hiljada na protestima protiv Bouteflike


Protesti u Alžiru
Protesti u Alžiru

Desetine hiljada ljudi marširalo je danas u glavnom gradu Alžira, u najnovijem protestu protiv predsjednika Abdelaziza Bouteflike, javlja BBC a prenosi Fena. Ovo je najveći protest u glavnom gradu Alžira u posljednjih 28 godina.

Demonstracije, koje traju već dvije sedmice, izazvane su odlukom oboljelog predsjednika da se ponovo kandidira za peti mandat u aprilu. Iako su protesti većinom mirni, policija je koristila suzavac kako bi blokirali put ka predsjedničkoj palati ali i u nekim drugim dijelovima u prijestolnici.

Bouteflika je vladao Alžirom 20 godina, ali je rijetko viđen u javnosti od kada je imao moždani udar 2013. godine.

On je upozorio da bi protesti mogli odvesti zemlju u "haos".


U pismu koje je u četvrtak objavila zvanična novinska agencija APS-a, 82-godišnji lider je pozvao na "budnost" protiv "domaćih i stranih" snaga koje bi se mogle infiltrirati među demonstrante.

Međutim, također je pohvalio demonstrante zbog "miroljubivog izražavanja svog mišljenja".

Reuters prenosi da je vrlo neobično ali da najpopularniji imami u Alžiru nisu se u petak molili za predsjednika kao što to rade inače i samo su poželjeli najbolje narodu Alžira.

Alžirci nezadovoljni zbog korupcije u zemlji, nezaposlenja i starijih elita koji nisu u dodiru sa mladom populacijom već dvije sedmice su na ulicama kako bi protestovali protiv ovih problema ali i zbog plana Buteflike da se ponovo kandiduje.

Bouteflika na vlasti od 1999. godine a 2013. godine imao moždani udar posle kojeg se otežano kreće i govori. U invalidskim kolicima je glasao i položio zakletvu na prethodnim izborima 2014. godine.

XS
SM
MD
LG