Dostupni linkovi

Slučaj Perković: O istorijsko-pravosudnuim prilikama


Josip Perković na suđenju u Minhenu, avgust 2016.
Josip Perković na suđenju u Minhenu, avgust 2016.

Knjiga "Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu", advokata Ante Nobila, predstavljena je u Sarajevu. Na promociji je istaknuto kako se radi o pionirskom djelu, jer knjiga pripada advokatskoj prozi, međutim može se čitati i kao triler ili detektivsko-špijunski roman, ali i esej o istorijsko pravosudnim prilikama.

O nesvakidašnjem štivu, koje skicira slučaj obavještajca optuženog i osuđenog na njemačkom sudu za ubistvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića, govorio je novinar iz Zagreba Drago Pilsnel. Naglasio je da se radi o svojevrsnom presedanu u izdavaštvu, upakovanom u istorijski kontekst i okolnosti hladnoratovske ere koja korespondira s dešavanjima u bivšoj SFRJ, Njemačkoj i Republici Hrvatskoj.

Anto Nobilo, autor knjige "Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu"
Anto Nobilo, autor knjige "Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu"

Istakao je da je priča o ubistvu Stjepana Đurekovića, te izručenju Josipa Perkovića i Zdravka Mustače istovremeno priča o svima nama.

“To je priča o društvima koja smo rušili, društvima koja smo sanjali i koje smo sami stvarali. To je i priča o onim evropskim državama za koje smo vjerovali da su pouzdana, barem toliko koliko je pouzdan njihov Mercedes ili BMW”, objasnio je Pilsnel.

Nekadašnji jugoslovenski I hrvatski obavještajci Josip Perković i Zdravko Mustač u Njemačkoj su pravosnažno osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog odgovornosti za ubistvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića kojeg su u julu 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena ubili zasad nepoznati počinitelji.

Osvrćući se na sadržaj Nobilovog djela, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić ističe kako knjiga potvrđuje da je Njemačka nakon Drugog svjetskog rata doživjela katarzu, te da zajedno sa Francuskom, sa kojom je tri puta ratovala, danas predvodi Evropu.

“Međutim, ova knjiga pokazuje još nešto, a to je da pravosuđe Njemačke nije doživjelo katarzu, a u njihovom praktikovanju suđenja ostao je trag jednog sistema koji je davno izgubio bitku”, kazao je Mesić.

On je naglasio i da knjiga svjedoči o tome kako se Hrvatska, izručivši svoje državljanje drugoj zemlji, u ovom slučaju nije ni malo proslavila.

“Nema nijednog zakona koji Hrvatsku obavezuje da svog državljanina, svog funkcionera iz jedne obavještajne službe izručuje tuđoj zemlji. Dakle, to je nešto što je neopisivo I što će ostati mrlja na našem državnom ustroju. Trebalo je imati hrabrosti I reći – to nećemo učiniti. Ali, zašto to naši nisu napravili?... Iz čistog kukavičluka”, naveo je Mesić.

Perković i Mustač u Njemačkoj su pravosnažno osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog odgovornosti za ubistvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića
Perković i Mustač u Njemačkoj su pravosnažno osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog odgovornosti za ubistvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića

O istorijskom kontekstu knjige govorio je istoričar i profesor Husnija Kamberović, elaborirajući temeljne značajke razdoblja o kojem knjiga govori, uključujući najvažnija dešavanja u vezi s razmatranim slučajem i traganje za odgovorom ko stoji iza ubistva koje se stavlja na teret protagonistima suđenja, kao i njihovog izručenja, te samog suđenja.

“Anto Nobilo ponovo pokazuje kako je Perkovićevo djelovanje tokom 90-tih godina bilo važno i pokazuje zašto je zapravo na kraju hladnog rata Perković mogao biti meta progona. Iz ove knjige mi vidimo tu jednu sinergiju jugoslovenskih obavještajnih službi i obavještajne službe Njemačke (BND), da se čini da hladni rat upravo završava sa suđenjem Perkovića”, objasnio je Kamberović.

Autor knjige Anto Nobilo kaže da se radi o višeslojnoj knjizi koja je s jedne strane studija slučaja, ali i štivo koje se temelji na realnim dokazima - dokumentima i svjedocima, prikazujući zastupanja stranke na sudu, uključujući sve elemente tog sudskog postupka.

Nobilo je istakao da kao odvjetnik ne daje vrijednosne sudove, ali da je bitno da čitaoci shvate istorijski kontekst priče, nakon čega treba da iznesu svoj vlastiti sud.

“Kako je predmet suđenja bilo ubojstvo Đurekovića, špijuna BND-a za vrijeme hladnog rata, mi smo nužno morali zahvatiti i istoriju, kao i aktivnosti tajnih službi, što jugoslovenskih, što njemačkih, tako da ta neka špijunska nota knjizi daje poseban štih i čini je interesantnom za čitanje”, kazao je Nobilo.

Govornici promocije u Sarajevu zaključili su kako knjiga Ante Nobila nudi bogatstvo različitih pogleda i pristupa, tako da je sa zanimanjem mogu čitati istoričari i pravnici, ali i šira javnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG