Dostupni linkovi

Kazna novinaru nakon pisanja o korupciji u Kragujevcu


Miroslav Jovanović

Apelacioni sud u Kragujevcu naložio je kragujevačkom novinaru Miroslavu Jovanoviću, uredniku nedeljnika "Kragujevačke", da izdavačkom preduzeću Akcionarskom društvu (AD) "Svetlost" u stečaju, isplati 820.000 dinara (blizu 7000 evra) odštete.

Pored toga, Jovanović će svom nekadašnjem preduzeću morati da plati 185.000 dinara (oko 1500 evra) za sudske troškove i kamate od 2014. godine, kada je prvostepena presuda postala izvršna, što ukupno iznosi oko 1,4 miliona dinara (oko 11,5 hiljada evra).

AD "Svetlost" je tužila Jovanovića zbog tri prethodna sudska procesa, u kojima je ovo preduzeće osuđeno na novčane kazne zbog tekstova koji su u istoimenom nedeljniku objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je Jovanović bio odgovorni urednik.

"Ne znam kako to mogu da platim jer je to sada u nadležnosti javnih izvršitelja, koji mi još nisu zakucali na vrata, ali će verovatno uskoro doći", izjavio je Jovanović za RSE.

"Po sadašnjim propisima može da mi se odbija dve trećine penzije, ali da bih nadomestio dug veći od milion dinara trebaće dosta godina. Nadam se da neće da mi stave kuću na doboš", rekao je Jovanović.

Jovanović je podsetio da je "Svetlost" kao nezavisan medij pisala o korupciji, zloupotrebama vlasti i drugim tadašnjim tabu temama zbog čega su vlast i novinari više puta osuđivani na novčane kazne.

Zbog otkrivanja brojnih afera i bavljenja temama koje je lokalna vlast želela da prikrije od javnosti protiv "Svetlosti" je u Miloševićevo vreme podneto na desetine tužbi, a ta praksa se nastavila i posle petooktobarskih promena.

"Svetlost" je privatizovana 2007. godine kada je 70 odsto njenog kapitala kupio tročlani konzorcijum u kome su bili lokalni biznismeni Gvozden Jovanović i Dragoljub Milovanović kao i bivši gradonačelnik Kragujevca Vlatko Rajković.

Zbog neslaganja sa uređivačkom politikom koju su nametnuli novi vlasnici, kompletna redakcija je napustila "Svetlost" i osnovala "Kragujevačke novine". Ugovor o privatizaciji jedinog kragujevačkog nedeljnika raskinut je 2011. godine, kada je i ugašen.

XS
SM
MD
LG