Dostupni linkovi

Sud naredio raspuštanje vodeće partije u Tajlandu uoči izbora


Princeza Ubolratana Radžakanja Sirivadana Barnavadi

Tajlandski ustavni sud naredio je danas raspuštanje vodeće političke partije uoči opštih izbora u martu, zato što je imenovala članicu kraljevske porodice da bude njen kandidat za premijera.

Taj Raksa Čar partija je 8. februara imenovala princezu Ubolratana Mahidol za svog kandidata za premijera za izbore 24. marta.

Međutim, njen mlađi brat kralj Maha Vadžiralongkorn je pre kraja istog dana poništio tu odluku nazvavši je "neprikladnom i neustavnom". To što je princeza prihvatila kandidaturu predstavljalo je raskid sa tradicijom po kojoj se kraljevska porodica ne meša u politiku.

U današnjoj sudskoj presudi je, takođe, članovima izvršnog odbora partije zabranjena politička aktivnost za deset godina. Taj Raksa Čar partija povezana je sa bivšim premijerom Taksinom Šinavatrom, i njeno raspuštanje će otežati napore partija vernim Taksinu da formiraju narednu vladu.

Da je ostala kandidat, princeza Ubolratana (67) bi se na izborima 24. marta nadmetala s trenutnim premijerom Prajutom Čan-o-čaom, kandidatom vojske i vođom puča kojim je 2014. zbačena izabrana vlada. Tajland je otad pod vojnom upravom.

Ko je Taksin Šinavatra?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

XS
SM
MD
LG