Dostupni linkovi

Putin: U Rusiji 2018. otkriveno nekoliko stotina stranih špijuna


Vladimir Putin

Ruske specijalne službe su prošle godine otkrile nekoliko stotina špijuna koji rade u službi stranih država koje su sve aktivnije u zemlji, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Zahvaljujući uspešnim specijalnim operacijama, tokom 2018. godine obustavljene su aktivnosti 129 kadrova i 465 stranih agenata", rekao je Putin u obraćanju predstavnicima Federalne službe bezbednosti (FSB), naslednice nekadašnjeg KGB-a, prenosi Beta.

Putin je dodao da strane obaveštajne službe teže da ojačaju svoju aktivnost na ruskoj teritoriji i nastoje da "svim sredstvima dobiju informacije vezane za politiku, ekonomiju, nauku i tehnologiju".

Ruski predsednik je kritikovao intenzitet aktivnosti stranih agenata, dok zapadne zemlje smatraju da je Rusija umešana u nekoliko špijunskih skandala.

Među tim skandalima je afera trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije prošle godine u Velikoj Britaniji. Vlasti u Londonu su za to trovanje optužile Moskvu, koja je demantovala umešanost u nekoliko navrata.

Putin, nekada na čelu FSB-a, pozvao je rusku službu da efikasno radi kako bi zaštitila poverljive podatke države.

XS
SM
MD
LG