Dostupni linkovi

Macron pokreće novo obavještajno tijelo EU


Emmanuel Macron, predsjednik Francuske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio je svoj poziv za još snažnijom Evropom tokom obraćanja šefovoma evropskih obavještajnih službi koji su se okupili u Parizu da bi pokrenuli novo tijelo u kojem mogu razmjenjivati mišljenja i iskustvo.

Govoreći u utorak nakon objavljivanja njegove kolumne koja je izašla u medjima svih 28 članica EU, Macron je rekao da vjeruje da Evropa "umire od onih koji su se, na neki način, odrekli želje za očuvanjam Evrope".

Macron je rekao da evropske zemlje "nemaju niti jedan drugi izbor osim da ujedine snage" ako "ne žele da sjutra zavise od prikupljanja obavještajnih podataka od SAD, Kine ili Rusije".

Novo tijelo Evropski obavještajni koledž ( Europe's Intelligene College) pokrenuto je na Macronovu incijativu sa ciljem bolje borbe protiv terorizma i sajber kriminala na kontinentu preko zajedničkih rasprava evropskih obavještajnih eksperata.

Tijelo ne nudi operacionalne obavještajne razmjene, prenosi AP.

Inače u rekaciji na Macronovu kolumnu objavljenu u svim EU članicama, mađarska vlada je odbacila poziv francuskog predsjednika glasačima da odbace nacionaliste na majskim izborima za Evropski parlament.

Vlada desničarskog premijera Viktora Orbana je saopštila da je francuski lider za "politiku proimigracije" i da napada one koji se, kao Orban, protive imigraciji.

"Macron vjeruje da je imigracija dobra. Mi vjerujemo da je loša," poručeno je iz mađarske vlade. Orbanova je vlada optužila Macrona i za cenzuru, tvrdeći da je zabranio "postere protivnika imigracije" .

Posljednjih sedmica mađarska vlada vodi medijsku kampanju protiv lidera EU zbog, kako ih optužuju, proimigrantske politike.

Na bilbordima se među ostalim nalaze predsjednik EK Jean-Claude Juncker i američki milijarder mađarskog porijekla George Soros a na pamflerima piše:"I vi takođe imate pravo da znate što Brisel namjerava da učini".

I češki premijer Andrej Babiš je izjavio da nije impresioniran pritiskom francuskog predsjednika na glasače da podrže partije koje se zalažu za jačanje Evropske unije.

"Ne dopada mi se uopšte" rekao je Babiš.

Njemački vicekancelar Olaf Scholz, koji je istovremeno i ministar finansija je pozdravio poziv Macrona za reformom Evropske unije, poručivaši da Evropa mora da bud snažnija da bi izbjegla da je guraju po strani.

I Evropska komisija je pozdravila poziv Macrona za "evropskom renesansom" iako, kako kažu, već godinama rade na mnogim od ideja koje je francuski predsjednik predložio.

XS
SM
MD
LG