Dostupni linkovi

Tusk upozorava na 'neprijateljsko miješanje' u izbore za EP


Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je na neprijateljsko strano miješanje u izbore za Evropski parlament (EP) u maju.

Tusk je na press konferenciju u utorak u Briselu izjavio da postoji prijetnja od napada slična manipulacijama javnim mnjenjem koje je sprovedeno u Britaniji sa ciljem uticaja na ishod referenduma o Brexitu 23. juna 2016., kao i izbora u više drugih država Evropske unije.

"Postoje spoljne antievrospke snage koje teže, otvoreno ili tajno, da utiču na demokratske izbore Evropljana, kao što je bilo u slučaju Brexita i u nekoliko izbornih kampanja širom Evrope", rekao je Tusk novinarima.

Tusk nije konkretno imenovao Rusiju, ali je britanska vlada optužila Rusiju da je pokušala da utiče na glasanje o Brexitu. I druge EU države, uključujući Francusku i Njemačku takođe su optužile Rusiju da je pokušala da utiče na izbore na isti način na koji su se ruski trolovi navodno infiltrirali u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine.

"To bi moglo ponovo biti slučaj i kada je riječ o izborima za EP u maju", rekao je Tusk dodajući:

"Nemojmo dozvoliti da političke stranke koje su formirane od strane neprijateljskih stranih sila prema Evropi odlučuju o ključnim prioritetima EU i liderstvu EU institucija".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG